Lista alimentelor care ajuta la scaderea colesterolului. Fulgii de ovaz, vinul rosu, pestele, nucile, migdalele si usturoiul sunt doar cateva dintre alimentele care ajuta la scaderea colesterolului "rau" din organism. Persoanele care au un nivel crescut al colesterolului in organism sunt predispuse la boli cardiovasculare. Pentru ca grasimile saturate sunt greu de ocolit din cauza stilului alert al vietii, nutritionistii recomanda ca zilnic sa aducem in dieta alimente care ajuta la scaderea colesterolului "rau". Fulgii de ovaz duce la scaderea colesterolului cu 5,3% in 6 saptamani. Acest lucru este posibil datorita unei substante care se gaseste in compozitia fulgilor de ovaz numita beta-glucan. Vinul rosu lupta impotriva colesterolului. Este indicat sa nu se consume mai mult de 2-3 pahare de vin, pe saptamana. Pestele este recunoscut pentru faptul ca ajuta la prevenirea bolilor de inima si a dementei. Nutritionistii spun ca persoanele care mananca peste de trei ori pe saptamana au un nivel al colesterolului "rau" mai scazut, spre deosebire de cele care mananca ocazional, scrieGandul.

UTILEFoto: Colaj foto

Secretele specialistilor pentru cel mai sanatos gratar. Cum sa pregatesti carnea inainte. Medicii spun, pe de o parte, ca o metoda sanatoasa de a prepara carnea este pe gratar. Altii avertizeaza, insa, ca gratarul ne poate imbolnavi. Adevarul este, ca intotdeauna, la mijloc. Cu cateva trucuri de la specialisti te poti bucura fara riscuri de fripturile la iarba verde. Atunci cand prepari pe gratar alimente bogate in proteine, cum sunt carnea rosie si cea alba, in compozitia acestora se formeaza doua tipuri de substante chimice care pot creste riscul de cancer: amine heterociclice (HCA) si hidrocarburi aromatice policiclice (PAH). HCA se formeaza in carnea preparata la temperaturi inalte, indiferent de metoda. Totusi, chiar daca si coacerea la cuptor si prajirea in ulei produc aceste substante in carne, trebuie sa stii ca riscul cel mai mare il presupun, intr-adevar, portiunile arse, negre ale carnii preparate pe gratar. Aminele heterociclice, care se regasesc si in fumul de tigara, sunt considerate responsabile pentru dezvoltarea cancerului la nivelul stomacului, colonului, ficatului si pielii, ca urmare a unor studii pe animale de laborator, anuntaAdevarul.

Capcana covrigilor calzi pe care ii mancam de dimineata. Lista alimentelor pe care ar trebui sa le evitam. Covrigii mancati prea des predispun la obezitate, guma de mestecat favorizeaza aparitia gastritei, iar cafeaua fara cofeina este mai daunatoare pentru inima decat cea normala. Covrigii, guma de mestecat si cafeaua sunt alimente pe care cei mai multi dintre noi obisnuim sa le introducem in meniul zilnic. Medicii recomanda sa renuntam la ele, deoarece ne pun sanatatea in pericol. Guma de mestecat stimuleaza in exces sucurile gastrice necesare digestiei. "Stomacul roade in gol si astfel apare, printre altele, gastrita. Riscul mare este ca guma sa fie aspirata pe trahee si sa ajunga in plamani, obturand caile respiratorii", spune medicul de familie Calin Ciubotaru. Covrigii au un continut caloric ridicat. Nutritionistii spun ca un singur covrig contine chiar si pana la 300 de calorii si mai putin de 50 de grame de carbohidrati. Covrigii au un indice glicemic foarte mare, ceea ce inseamna ca nivelul zaharului din sange creste rapid, dupa care incepe sa scada la fel de repede. Aceste variatii epuizeaza functia pancreasului si cauzeaza rezistenta la insulina, faza premergatoare diabetului. Descarcarile mari de insulina fac ca aceste zaharuri sa nu fie arse in totalitate si sa se transforme in celule adipoase sau colesterol. Iar daca sunt calzi, covrigii irita stomacul, informeazaGandul.

Cinci lucruri pe care nu le stiai despre creier si memorie. Uitarea este normala, ba chiar vitala pentru buna functionare a creierului, au descoperit de-a lungul timpului oamenii de stiinta. Totusi, mintea noastra gestioneaza diferit amintirile, astfel ca nu de putine ori ni se intampla sa tinem minte detalii precise ale copilariei, dar sa nu mai stim ce-am facut cu cheile. Anumite evenimente si chiar activitati de zi cu zi influenteaza uitarea. Ti s-a intamplat vreodata sa-ti dai seama, odata ajuns intr-o incapere, ca nu mai stii pentru ce ai venit? Acesta este unul dintre cele mai comune tipuri de pierdere de memorie pe termen scurt, spun specialistii. In astfel de situatii, de vina ar putea fi usa prin care am trecut pentru a ajunge dintr-o incapere in alta. Activitatea insasi de a trece de o usa declanseaza o modificare in creier. Mai precis, usa respectiva ii spune creierului ca urmeaza o noua scena si ca trebuie sa stocheze si sa puna deoparte amintirile anterioare. Iar in astfel de momente au loc "scurtcircuitele" care ne fac sa uitam, scrieAdevarul.

Cum sa prepari cafeaua ca sa fie o bautura sanatoasa. Cafeaua este una dintre cele mai consumate bauturi la nivel mondial. Statisticile arata ca, in lume, se beau aproximativ 1,4 miliarde de cani de cafea pe zi. Cafeaua ajuta la prevenirea diabetului de tip 2, la reglarea tensiunii, la scaderea riscului de Alzheimer si de cancer la prostata. Pentru a beneficia de aceste proprietati specialistii in nutritie spun ca trebuie sa respectam cateva reguli atunci cand preparam bautura. Ponturi de preparare a cafelei, astfel incat sa fie o bautura sanatoasa: Atentie la cat prajesti cafeaua. Exista unele persoane care prefera sa isi cumpere boabe de cafea, sa le prajeasca si apoi sa le macine. Dr. Peter Martin, directorul Institutului pentru Cercetarea Cafelei de la Universitatea Vanderbilt, SUA, spune ca proprietatile cafelei pot fi distruse chiar in primul proces: al prajirii boabelor. Astfel, acesta recomanda ca boabele sa nu fie lasate prea mult timp la prajit, anuntaGandul.