Controlul lumii, preluat de bacterii. Afectiuni tratate incorect in Romania. Antibioticele pe care le luam nu mai au putere impotriva infectiilor, au doar efecte secundare, iar microbii rezistenti fac tot mai multe victime in toata lumea. Acesta este scenariul apocaliptic al specialistilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru viitorul apropiat. Un reportaj la o televiziune cu mare audienta ilustreaza necazurile romanilor infectati cu HIV, chinurile diagnosticului "SIDA". Medicii de la spitalele de boli infectioase spun ca, dupa un astfel de reportaj, intotdeauna creste numarul tinerilor care vin sa-si faca testul si care isi framanta mainile in asteptarea rezultatului, cu gandul la toate datile in care au fost neatenti, in care nu au folosit prezervativul, scrie Adevarul.

UtileFoto: Colaj foto

Uite cum te poti imbolnavi chiar la tine acasa! Desi te feresti de aglomeratie, mai ales in sezonul gripei si al racelilor, te speli des pe maini si ai grija de tot ce inseamna igiena si curatenie, afla ca te poti imbolnavi de alergii, viroze, afectiuni dermatologice, digestive si respiratorii chiar la tine acasa. Uite la ce sa fii atent! Mucegaiurile si acarienii provoaca alergii. Inhalarea sporilor de mucegai precum si expunerea la acarienii ce se gasesc in praful din casa in saltele, perne, in asternuturile de pat sau inmobilierul tapitat cresc riscul de aparitie sau de agravare a bolilor alergice. Aerul conditionat, riscant pentru plamani. Expunerea prelungita la aerul conditionat poate duce la declansarea bronsitei si chiar a pneumoniei, scrie Click.

Ce inseamna etichetele mici aplicate pe fructele din supermarket. I se spune "Codul PLU" si indica daca fructele si legumele au fost modificate genetic. Acesta este, pe scurt, misterul micutelor etichete care apar pe fructele si legumele de import comercializate, de obicei, in hipermarketuri, dar si in piete. Codurile PLU - care arata daca fructele si legumele au fost crescute bio, cu ingrasaminte chimice sau daca au fost modificate genetic - sunt stabilite de Federatia Internationala pentru Standardul Produselor si sunt folosite din anul 1990. Este vorba despre un cod din patru sau cinci cifre care arata cum a fost crescut produsul respectiv: ecologic, cu pesticide sau daca a fost modificat genetic, scrie Libertatea.

De ce cascam? Explicatia specialistilor. Cascatul ar putea avea drept functie principala mentinerea creierului la o temperatura optima, potrivit rezultatelor unui studiu american. Asociat adesea cu somnul si plictiseala, cascatul ne pune uneori in situatii cu adevarat stanjenitoare atunci cand se face simtit in plin dialog profesional, in mijlocul unei intalniri romantice sau atunci cand un apropiat isi povesteste vicisitudinile vietii. Odata ce te-ai angajat intr-o respiratie profunda si ti-ai expus gatlejul, este dificil sa iesi din situatie printr-o justificare valabila - poate doar prin invocarea concluziilor la care a ajuns Andrew Gallup de la departamentul de psihologie al SUNY College at Oneonta din SUA, scrie Doctorul zilei.

Hipertensiunea, insuficient controlata in Romania. Cum se masoara corect si cand se dau medicamente. 4 romani din 10 au hipertensiune arteriala, multi dintre ei fara sa stie. Tratamentul corect se face in si mai putine situatii, avertizeaza medicii cu ocazia Saptamanii impotriva Hipertensiunii Arteriale, care se desfasoara intre 12 si 17 mai. Din numarul total de decese inregistrate la nivel mondial, 7 milioane si jumatate sunt cauzate de tensiunea arteriala crescuta, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Aceasta in conditiile in care mai bine de jumatate din cei care au presiunea sangelui marita nu au fost diagnosticati, pentru ca nu si-au masurat niciodata tensiunea, arata statisticile, scrie Adevarul.

Cum poti preveni cancerul cu ajutorul antioxidantilor din alimente. Pot antioxidantii preveni sau chiar incetini cresterea si expansiunea celulelor cancerigene? Unii sunt de parere ca da, altii ca nu. Adevarul este insa ca acesti antioxidanti sunt niste mici razboinici care protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi - molecule care pot ataca alte celule, afecta tesuturile si in timp, conducand la cancer. Antioxidantii sunt substante care protejeaza celulele fata de distrugerile cauzate de moleculele instabile cunoscute si sub numele de radicali liberi. Aceste distrugeri pot in timp conduce la cancer. Dintre cei mai cunoscuti antioxidanti putem aminti betacarotenul, licopenul, vitaminele C, E si A, scrie Romania libera.

Care sunt beneficiile consumului regulat de nuci. Nucile sunt adevarate alimente minune pentru sanatate. Consumul lor ajuta al scaderea riscurilor de imbolnavire de diabet sau de cancer, reduce nivelul colesterolului din corp si ne poate ridica si moralul. Nucile consumate regulat pot imbunatati, totodata, calitatea spermei. Rezultatele unui studiu recent realizat in Statele Unite ale Americii pe un esantion de 140.000 de femei au arata ca riscul imbolnavirii de diabet tip 2 poate fi scazut in cazul in care o persoana consuma nuci de cel putin doua ori pe saptamana. Alte cercetari au scos la iveala ca cei care consuma zilnic nuci pot reduce riscul imbolvirii de cancer, scrie Gandul.

Documentar-soc: "Exista interese financiare in joc!". Industria alimentara, care intretine dependenta de zahar, este principala responsabila de flagelul obezitatii care afecteaza in SUA, denunta documentarul 'Fed Up' lansat in ultimul weekend in salile de cinematograf americane. Filmul de 90 de minute releva o realitate paradoxala: americanii nu au facut niciodata atat de mult sport ca in prezent si nu au cautat niciodata sa consume atat de multe produse cu continut redus de calorii si totusi doi din trei americani sunt supraponderali si generatii intregi de mici americani vor trai mai putin decat parintii lor, scrie Capital.