Care este cea mai buna metoda prin care te poti lasa de fumat? Un nou studiu arata ca fumatorii care folosesc tigara electronica pentru a se lasa de fumat au sanse mai mari de reusita decat cei ce se bazeaza exclusiv pe puterea vointei sau care apeleaza al terapii de inlocuire a nicotinei. Un sondaj efectuat pe 6.000 de fumatori a descoperit ca 20% dintre acestia abandonasera viciul cu ajutorul tigarilor electronice. Numarul celor ce reusisera sa se lase de fumat era cu 60% mai mare in randul celor ce apelasera la tigari electronice decat in randul celor ce nu folosisera acest dispozitiv. Cercetatorii de la University College London afirma ca au o perspectiva "pozitiva" asupra rolului pe care tigarile electronice il pot avea in reducerea numarului fumatorilor. Un numar tot mai mare de persoane au incercat tigara electronica in ultimii ani. Utilizatorii au parte de senzatia fumatului, inhaland un vapor ce contine o concentratie de nicotina, scrieDoctorulZilei.ro.

UTILEFoto: Colaj foto

De ce uleiul de masline este atat de bun pentru sanatatea inimii. Un nou studiu despre dieta mediteraneana scoate in evidenta de ce uleiul de masline si legumele sunt atat de bune pentru sanatatea inimii. Pana acum cercetarile nu prea au reusit sa explice de ce o dieta atat de bogata in grasimi, cum este cea mediteraneana, conduce la o inima sanatoasa. Cercetatorii s-au intrebat ce anume din aceste grasimi ajuta inima. Acum au ajuns la o concluzie destul de credibila, un mecanism care explica cum anume beneficiaza inima de pe urma consumului de ulei de masline si legume, noteaza "Forbes". Trucul acestei diete consta in crearea unei fuziuni intre grasimile sanatoase din, sa zicem, uleiul de masline si nitritii si nitratii din legume ca spanacul, telina si morcovii, legume care reprezinta o mare parte din dieta mediteraneana. Aceasta combinatie de grasimi si legume, sustin cercetatorii, da nastere unui compus numit "acidul nitro-gras", care are efectul de a relaxa vasele de sange si de a scadea tensiunea sanguina - trasaturi importante pentru sanatatea inimii, anuntaAdevarul.

Greseli care duc la ulcer. Vezi ce sa nu faci. Indiferent daca ai o predispozitie genetica spre aciditate gastrica sau nu, tot trebuie sa stii care sunt factorii care iti maresc sansele sa faci ulcer gastric. Afla care sunt acele greseli care duc la ulcer. Vezi ce sa NU faci, ca sa ramai sanatos. Studii recente arata ca fumatul creste riscul de aparitie al ulcerului gastric. In plus, fumatul incetineste procesul de vindecare al ulceratiilor stomacale deja existente si contribuie la reaparitia leziunilor cauzate de aciditate in exces. Cofeina stimuleaza secretia de acizi din stomac, ceea ce agraveaza durerea in cazul in care suferi deja de ulcer. Pe de alta parte, cei care nu sufera de ulcer sau gastrita nu trebuie neaparat sa renunte la cafea, deoarece aceasta are si efecte benefice asupra organismului si nu provoaca singura o crestere a aciditatii care rezulta intr-un ulcer, informeazaUnica.ro.

Cinci cauza pentru care apar durerile de cap. Pe primul loc in topul durerilor de care sufera romanii sunt cele de cap, potrivit unui studiu recent. In cazuri grave, acestea pot fi semn de hipertensiune sau afectiuni de genul tumorilor cerebrale "Am o fetita care se plange de dureri de cap de la 6-7 ani. Din ce am constatat, apar dupa ce mananca anumite alimente, mai ales tocaturi. Si eu, si mama mea avem aceleasi gen de dureri de cap, care dispar daca varsam si cedeaza rar la pastile", povesteste o cititoare pe site-ul doctorulzilei.ro. Un studiu realizat recent de GfK Romania a aratat ca durerile de cap sunt cele mai frecvente probleme de sanatate ale romanilor, afectand 70% din populatie. Acestea apar mai des la femei si la cei cu varste de pana in 40 de ani, scrieDoctorulZilei.ro.

Sindromul X, afectiunea rara care impiedica imbatranirea ar putea detine cheia vietii fara de moarte. Secretul nemuririi ar putea fi dat de sindromul X, o afectiune rara care opreste procesul de imbatranire. Un neuroendocrinolog din SUA a studiat boala pe mai multi pacienti care, in ciuda inaintarii in varsta, nu au depasit anii copilariei din punct de vedere fizic. Pana acum s-au publicat cateva sute de teorii privind imbatranirea, iar oamenii de stiinta au asociat-o cu o varietate mare de procese biologice. Insa ramane o necunoscuta: atatea informatii variate nu pot fi incadrate intr-un singur tipar. Un specialist, care acum are 74 de ani, considera ca secretul opririi acestui proces, imbatranirea, poate sta intr-o boala foarte rara care nici macar nu are un nume adevarat - Sindromul X, noteaza Virginia Hughes intr-o analiza a secretului nemuririi realizata pentru "BBC Future". Neuroendocrinologul american Richard Walker, care a devenit om de stiinta pentru a intelege nemurirea, sau mortalitatea, a identificat cateva fete care sufera de acest sindrom X, o stare de copilarie perpetua, o stopare a cresterii de-a dreptul dramatica. Specialistul suspecteaza ca boala este cauzata de o perturbare in ADN-ul fetelor. Drumul spre nemurire al lui Richard Walker depinde de identificarea acestei perturbari, anuntaAdevarul.