Lipsa de zinc va poate lasa fara urmasi.Deficientele de zinc pot afecta capacitatea de reproducere a femeilor sau le pot crea probleme in timpul sarcinii, arata un studiu pe soareci publicat in "Biology of Reproduction". In cazul femelelor cu lipsuri, la jumatate dintre embrioni s-au constatat probleme de dezvoltare. Rezultatele pot fi extinse si la oameni. Surse de zinc sunt: stridiile, ficatul, leguminoasele si ouale, scrieDoctorulZilei.ro.

UTILEFoto: Colaj foto

Beneficiile uimitoare ale unei substante banale din bucatarie. Se foloseste ca agent de crestere a aluatului la prepararea prajiturilor, brioselor, pastelor si a painii. Dar acesta nu-i nici pe departe cel mai important motiv pentru care e bine sa ai intotdeauna in casa un borcanel cu bicabonat de sodiu. Denumit si sodiu bicarbonat sau, simplu, "bicarb", se gaseste in toate magazinele alimentare, mai mici sau mai mari, sub forma de pudra fina, inodora. Are un pret atat de mic, incat pare greu de crezut ca ar avea prea multe calitati. Si totusi, este atat de valoros pentru sanatate, dar si pentru frumusete. Compus din cristale non toxice, usor abrazive, praful de bicarbonat de sodiu curata bine smaltul, indepartand petele galbui. |n plus, avand un pH ridicat, neutralizeaza acizii care ataca smaltul dentar, prevenind aparitia cariilor (de aceea in prezent este un ingredient de baza in multe tipuri de paste de dinti), anuntaAdevarul.

Ciresele, izvor de sanatate! Uite de ce este bine sa le mananci. Aceste fructe dulci si colorate se numara printre fructele cu cel mai scazut continut de calorii, dar sunt in acelasi timp surse pretioase de substante nutritive, vitamine si minerale de care organismul are nevoie pentru a functiona in parametrii normali. Ciresele contin peste 75% apa, trasatura care le face ideale in curele de slabire, deoarece au putine calorii (63 calorii la 100 grame), previn deshidratarea, confera senzatia de satietate, gratie fibrelor solubile din compozitie, si scad nivelul de colesterol negativ din organism. De asemenea, ciresele pot inlocui cu succes ciocolata, bomboanele si dulciurile rafinate, fiind alegeri inspirate la orice ora din zi, fie ca e dimineata, pranz ori seara Vitamina A din compozitia cireselor este excelenta pentru piele deoarece contine mult betacaroten, nutrient necesar pentru un sistem imunitar puternic si o piele stralucitoare. Ciresele contin pana la de 20 de ori mai mult betacaroten decat capsunele sau afinele, informeazaLibertatea.

Mersul pe jos face rinichiul sanatos. Plimbarile sustinute le pot prelungi viata celor cu boli renale, arata un studiu publicat in "Clinical Journal of the American Society of Nephrology". Pacientii care merg pe jos de doua pana la sapte ori pe saptamana au un risc de deces cu 33% mai mic decat cei care nu fac miscare si cu 21% mai mic de a ajunge la dializa sau transplant. Sedentarismul e comun in randul bolnavilor de rinichi, scrieDoctorulZilei.ro.

Alimente bogate in fibre, esentiale pentru sanatate. Pentru ca sistemul digestiv sa functioneze normal el are nevoie de fibre. Acestea se obtin din alimente, unele dintre acestea avand un continut mai ridicat de fibre. Iata care sunt acestea! Fibrele stimuleaza digestia si absorbtia substantelor nutritive de catre organism. De asemenea, un anumit sortiment de fibre absoarbe apa si astfel vei evita constipatia. Consumul constant de fibre este esential pentru buna functionare a sistemului digestiv, ceea ce va contribui la intreaga stare de bine a organismului. Cantitatea ideala de fibre consumata zilnic ar trebui sa fie de 25 de grame in cazul femeilor si 50 de grame in cel al barbatilor. Iata care sunt alimentele in care le gasesti! Unul dintre numeroasele motive pentru care este indicat sa consumi cereale la micul dejun este faptul ca au foarte multe fibre. In aceasta categorie de cereale nu intra cele procesate, de exemplul celor care au gust de ciocolata, miere sau alte arome, anuntaAdevarul.

Levantica, leac fara efecte secundare. Parfumata, gingasa si firava, levantica, una ditre cele mai valoroase plante aromatice, era apreciata de antici pentru calitatile ei cosmetice si insecticide. Pentru prepararea produselor cosmetice -parfumuri si sapunuri-,in Antichitate se foloseau anual sute de kilograme de flori. Totodata, parfumatele flori de lavanda erau un ingredient important pentru imbaierile de lux, rezervate numai nobilimii. Cu timpul, cercetatorii au descoperit ca populara levantica are efecte curative remarcabile. Cu toate ca nu este cultivata si valorificata terapeutic la adevarata ei valoare, s-a constatat ca uleiurile esentiale obtinute din inflorescentele plantei sunt mult mai valoroase decat multe medicamente de sinteza, informeazaClick.