Din cauza bolilor provocate, perturbatorii endocrini cauzeaza cheltuieli de miliarde de euro in UE. Costul total al expunerii populatiei la perturbatorii endocrini, suspectati ca provoaca autism, cancer si diabet, ar putea ajunge la 31 miliarde de euro in tarile UE, potrivit unui studiu dat publicitatii de Alianta pentru Sanatate si Mediu (HEAL). Stabilirea acestor cheltuieli a fost facuta pe fondul unei ingrijorari tot mai mari in Europa, in special in Franta, generate de tulburarile sistemului hormonal induse de substantele chimice. Pentru acest demers, oamenii de stiinta au identificat sase tipuri de patologii ce prezinta o tendinta crescatoare: probleme de fertilitate, anomalii ale sexului masculin, cancer (mamar, de prostata si testicular), autism, obezitate si diabet, scrie Adevarul.

UtileFoto: Colaj foto

Bombele din baie. Topul celor mai toxice cosmetice. In loc sa ne simplifice viata, unele produse de ingrijire ne fac mai mult rau decat bine. Antiperspirantele, rujurile, vopseaua de par si chiar pasta de dinti pot provoca de la alergii si dermatite, pana la boli grave cum sunt cancerele sau Alzheimerul. Antiperspirantele pe baza de aluminiu au fost asociate de multe studii cu aparitia cancerului la san si a bolii Alzheimer, iar medicii se confrunta cu multe cazuri de inflamatii ale ganglionilor limfatici din zona axilelor din cauza acestor produse. Motivul: antiperspirantele blocheaza activitatea glandelor sudoripare, impiedicand eliminarea toxinelor, care se depoziteaza in acea zona, scrie Doctorul zilei.

Cele mai frecvente greseli de ingrijire, care iti afecteaza pielea. De-a lungul timpului, ai aflat probabil ca fara o crema cu protectie solara pielea ta va imbatrani mult mai repede, ca nu e bine sa te culci cu machiajul pe fata sau ca daca nu ai un stil de viata sanatos, nici pielea ta nu va fi straluci de frumusete. Si totusi, acestea sunt doar cateva dintre greselile frecvente de ingrijire, care iti afecteaza ireversibil pielea, nicidecum singurele... Stiai ca dusurile fierbinti sau baile prea lungi iti afecteaza epiderma, distrugand bariera de protectie a pielii si accentuand deshidratarea? Indiferent de anotimp, e recomandat sa te speli cu apa calduta si sa nu petreci exagerat de mult timp in apa, scrie Libertatea.

Cele 5 greseli pe care le facem atunci cand ne spalam pe fata. Suntem invatati de mici sa ne spalam pe fata dimineata si seara. Acest obicei face parte din ritualul nostru zilnic de igiena si de frumusete. Insa, nu multi se spala intr-un mod corect pe fata, cauzand iritatii, uscaciuni ale pielii sau eruptii. Exista cateva sfaturi cu ajutorul carora poti evita agresiunea tenului. 1. Nu mai folosi produse gresite. Produsele cosmetice pentru curatarea tenului ar trebui sa indeparteze impuritatile, machiajul si sa hidrateze tenul. Fara sa analizam foarte mult produsele pe care ni le cumparam din comert, adesea ne trezim cu lotiuni gresite care fac rau tenului. Daca iti apar des iritatii, cosuri, mancarimi in zona fetei, verifica daca sunt de vina produsele pe care le folosesti, scrie Romania libera.

Ce dereglari ale organismul ascunde pofta de dulce. Una dintre marile ispite pentru femei sunt... dulciurile. Tanjim dupa ele, ne abtinem de la ele, ocazional le devoram si asa mai departe. Dincolo de simpla placere de manca si pentru gustul lor, v-ati intrebat vreodata de ce poftiti la dulce atat de des? Doctorul american Jacob Teitelbaum descrie aceste fenomen in cartea sa "Combate acum dependenta de zahar!", unde prezinta posibile cauze ale aparitiei poftei de dulce. Teitelbaum descrie adictia ca un simptom pentru diverse probleme de sanatate nediagnosticate, precum blocajul glandelor renale sau prezenta prea multor bacterii daunatoare in corp, scrie Doctorul zilei.

Visinele, mai mult ca perfecte. Au grija de silueta, de inima si ten. Sunt unele din cele mai gustoase fructe ale verii. Savoarea insa nu este singurul lor atu, ele fiind o sursa generoasa de substante bioactive valoroase pentru organism. Daca surorile lor mai dulci, ciresele, stau mai bine pe tort, ele sunt perfecte pentru miezul placintelor, ruladelor si prajiturilor. Sunt racoritoare, zemoase si aduc o multime de beneficii sanatatii. Iata doar o parte dintre acestea: Coboara nivelul colesterolului si al trigliceridelor, prevenind bolile cardiovasculare, dar si aparitia diabetului, arata rezultatele unui studiu efectuat in cadrul Universitatii Michigan (SUA), scrie Adevarul.