Expunerea la soare poate preveni cancerul. Iata in ce situatii. Expunerea la soare poate reduce riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer, potrivit expertilor. Peste 80% din vitamina D se formeaza in piele, sub influenta razelor solare, care transforma colesterolul din celulele pielii in vitamina D. Cercetatorii au aflat ca femeile care au o carenta de vitamina D in organism in momentul diagnosticarii cu cancer mamar prezinta cu 94% mai multe riscuri ca tumoarea sa produca metastaze si cu 73% mai multe probabilitati de a deceda din cauza cancerului, decat femeile al caror nivel de vitamina D este normal, potrivit unui studiu publicat de Societatea Americana de Oncologie Clinica (ASCO). Un alt studiu a scos la iveala faptul ca femeile care au petrecut, in adolescenta, cel putin 21 de ore pe saptamana la soare prezinta un risc cu 29% mai mic de a se imbolnavi de cancer la san, comparativ cu cele care au stat la soare, in aceeasi perioada a vietii, mai putin de o ora pe zi, scrieDoctorulZilei.ro.

UTILEFoto: Colaj foto

Cum gatesti ca sa nu pierzi vitaminele. Stresul de la serviciu si presiunile de acasa te fac de multe ori sa alegi pentru alimentatia ta si a familiei tale preparatele care se pregatesc cel mai usor: le-ai pus la microunde sau le-ai aruncat in tigaie si gata masa. Nu puteai gasi un mod mai nociv de a gati mancarea. Exista mai multe feluri de a gati sanatos, care cer, intr-adevar, un pic mai mult timp, dar care, pe termen lung, iti asigura tie si familiei tale o alimentatie plina de vitamine. Gatitul la aburi este una dintre cele mai sanatoase si mai eficiente moduri de a gati in special legumele, carnea de pui si pestele. In acest fel, alimentele nu vin in contact cu apa si nu-si pierd vitaminele si mineralele. Nu ai nevoie de ulei, alte grasimi sau de sare. Te gandesti probabil la acele vase speciale de fiert pe aburi, care sunt mai scumpe. Nu ai neaparat nevoie de ele ca sa gatesti astfel, anuntaAdevarul.

Pofta de mancare, barometrul sanatatii tale. Pofta de a manca un anume aliment poate sa-ti arate ca ai lipsa de minerale sau poate fi semnul unor probleme de sanatate. Pofta de mancare este un adevarat reper al starii de sanatate, caci o foame in exces sau, dimpotriva, o lipsa a apetitului inseamna ca aceasta "scartaie". Iata ce boli si ce carente nutritive se pot ascunde in spatele dorintei de a manca, mai mult sau mai putin, cat si in spatele poftei pentru un anumit aliment. Stresul scade apetitul Potrivit medicului endocrinolog Cristina Spiroiu, scaderea poftei de mancare este asociata cu depresia atunci cand "este insotita si de scaderea generala a interesului pentru activitatile cotidiene", informeazaClick.

Bananele cu coaja patata combat cancerul. Mit sau realitate? Bananele foarte coapte, dar care au un aspect mai putin atragator si care sunt, de cele mai multe ori, ocolite de cumparatori, sunt mult mai bune decat s-ar putea crede. Acestea contin TNF - o substanta foarte activa asupra celulelor canceroase, pe care le ataca si le ucide, potrivit cercetatorilor japonezi. TNF este folosit in oncologie pentru a trata pacientii cu cancer, iar aceste banane contin un TNF natural foarte puternic Care este adevarul? Cercetatorii japonezi au descoperit ca extractul pur de banane coapte, injectat in sangele soarecilor de laborator poate avea un efect stimulator asupra celulelor albe din sange, ceea ce poate induce producerea de anumite citokine, cum ar fi TNF (Tumor Necrosis Factor), scrieDoctorulZilei.ro.

Orezul auriu, un miracol sau un aliment toxic? Inca din cele mai vechi timpuri, orezul a reprezentat un aliment de baza pentru circa jumatate din populatia planetei, in special pentru cea asiatica. Desi este recunoscut pentru caloriile sale, orezul alb nu contine vitamina A, un nutriment extrem de important pentru sanatatea ochilor. La nivel mondial, in fiecare an, aproape jumatate de milion de copii isi pierd vederea tocmai din cauza deficientei de vitamina A, potrivit estimarilor facute de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Astfel, cei care nu consuma deloc alimente bogate in vitamina A pot prezenta un risc ridicat pentru xeroftalmie, o afectiune oculara care poate duce la orbirea persoanei in cauza. Totodata, lipsa vitaminei A face ca organismul sa fie mult mai expus infectiilor. In incercarea de a rezolva aceasta problema a fost creat "orezul auriu", o noua varietate a acestui aliment, modificata insa genetic pentru a contine de circa 20 de ori mai multa beta-caroten, o substanta pe care organismul o transforma in vitamina A, anuntaAdevarul.