Este laptisorul de matca un "medicament" miraculos? Privim toate produsele apicole, parca, cu un pic de evlavie. Am vazut ca mierea nu merita toata adoratia noastra. Insa, te gandesti ca, undeva, tot o fi adevarat, ca, macar o parte dintre acestea, sa fie pe masura renumelui. Astazi a venit vremea laptisorului de matca sa fie analizat. Daca am fost dezamagiti atat de miere cat si de polen, ca nefiind solutiile universale pentru tratarea oricarei boli sau pentru intarirea sistemului imun poate ca laptisorul de matca este, in sfarsit, solutia cvasi-universala a acestor subiecte medicale. Ca sa putem raspunde afirmativ sau sa infirmam aceasta va trebui, ca de obicei sa o luam cu inceputul si anume sa vedem din ce este compus laptisorul de matca. Laptisorul de matca este compus din 66% apa, in proportii aproape egale de 10% din proteine respectiv din monozaharide si intr-o cantitate destul de mare, de 5%, din acizi grasi, scrieDoctorulZilei.ro.

UTILEFoto: Colaj foto

Ce nu trebuie sa faci dupa ce iei masa. Exista numeroase obiceiuri pe care le facem dupa ce luam masa. Din nefericire, multe dintre acestea au un impact negativ asupra sanatatii noastre. Iata ce anume sa nu faci! Nu fuma. Studii recente au aratat ca fumatul unei singure tigari dupa masa este echivalent cu fumatul a 10 tigari. De aceea, nu fuma imediat dupa masa. Evita sa bei ceai. Frunzele plantelor au un continut ridicat de acid, care determina ca proteinele din alimentele pe care le consumam sa fie greu de digerat. Este indicat sa bei ceai la 60 de minute dupa ce ai mancat, anuntaAdevarul.

Stresul, cauza principala a atacurilor cerebrale. Tot mai multi tineri sufera de stres, afectiune neluata in serios pana de curand. Insa problema e cat se poate de serioasa. Prof. dr. Dafin Muresanu, presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN), sustine ca stresul a devenit principala cauza a accidentelor vasculare cerebrale. El ii indeamna pe cei cu viata agitata sa-si gaseasca timp pentru relaxare si sa manance sanatos. Stresul, considerat pana nu de mult un factor secundar in bolile neurologice - a devenit element fundamental, constatandu- se ca exista o corelare directa intre gravitatea accidentului vascular si dezechilibrul creat de stres. "Stresul produce o stare generala de vulnerabilitate, de asemenea, stresul de lunga durata produce modificari persistente ale creierului", a declarat recent profesorul Muresanu, la Congresul SSNN, informeazaLibertatea.

Apa de gura si periutele scumpe nu au niciun efect. Ce trebuie sa faci, de fapt, ca sa nu-ti pierzi dintii. Un specialist britanic in stomatologie afirma ca efectele bolilor gingivale au fost mult exagerate, in scopul de a spori vanzarile de apa de gura si periute de dinti cu design special. Dar aceste produse nu sunt neaparat necesare; spalatul regulat pe dinti, alimentatia sanatoasa si evitarea fumatului sunt cele mai eficiente mijloace de ingrijire a dintilor. Paul Batchelor, conferentiar in cadrul University College London, a declarat recent ca periodontita - o boala a gingiilor frecvent intalnita - este o componenta normala a procesului de imbatranire si ca sangerarile gingivale in timpul periajului nu inseamna neaparat ca persoanei respective ii vor cadea in scurt timp toti dintii, scrieDoctorulZilei.ro.

Cata cafea este bine sa bem? Potrivit studiilor, iubitorii de cafea au riscuri mai mici de a face o serie de boli. Totusi, nu s-a demonstrat o legatura clara, de tip cauza-efect, intre consumul de cafea si aceste afectiuni. Iar cantitatile de licoare responsabile de beneficii sunt usor intimidante. Multe dintre concluziile cercetatorilor privind beneficiile cafelei au fost trase pe baza studiilor realizate in laborator pe cobai, iar altele pe baza raspunsurilor participantilor la studii. Este posibil ca, in cazul acestor persoane, efectele pozitive sa tina si de alte obiceiuri de viata, si nu doar de consumul de cafea. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea "Harvard", pentru a avea efecte benefice, cafeaua trebuie consumata cu moderatie, iar prin acest termen ei inteleg 500 ml de cafea pe zi! Medicii gastroenterologi sunt insa mai ponderati, anuntaAdevarul.