Cele mai bune metode sa-ti mentii creierul in forma si sa te feresti de dementa. Simple schimbari ale stilului de viata, precum adoptarea unei diete echilibrate, a unui program zilnic de exercitii fizice si jocuri sau a unor activitati care stimuleaza mintea, pot reduce semnificativ riscul de instalare a unei boli a creierului, cum este, de exemplu, dementa. Studiul, care va fi prezentat oficial la Doha, in februarie 2015, in cadrul World Innovation Summit for Health, a fost efectuat asupra a 1.200 de barbati si femei, cu varste de peste 60 de ani si de peste 70 de ani. Potrivit unor studii anterioare, primele semne ale deteriorarii mentale pot aparea chiar de la varsta de 40 de ani, potrivit dailymail.co.uk. In cadrul cercetarii, jumatate dintre participanti si-au schimbat dieta si au inceput sa faca exercitii de antrenare a mintii. De asemenea, unii dintre acestia au fost urmariti din punct de vedere al sanatatii inimii, iar activitatea lor sociala a crescut, scrie DoctorulZilei.ro.

UTILEFoto: Colaj foto

Raceala sau gripa? Cum facem diferenta. Chiar daca, la prima vedere, raceala si gripa au manifestari comune, fiecare are particularitati ce le diferentiaza una de cealalta. Distinctia poate fi facuta chiar de la inceputul imbolnavirii, in functie de ordinea de aparitie a simptomelor, dar mai ales de virulenta lor. In cazul gripei, acestea se instaleaza brusc si violent, in timp ce in cadrul unei raceli - treptat. De retinut este ca gripa se declanseaza cu dureri in piept in regiunea bronhiilor, pe cand o simpla raceala ne scuteste de aceasta suferinta. Stranutul poate fi si el un element diferentiator. Astfel, atunci cand stranutam foarte des, putem fi siguri ca este doar un guturai. In schimb, daca nu prea stranumam e foarte probabil ca gripa sa fie cea care ne da tarcoale, anunta Adevarul.

Iata ce bautura sa consumi ca sa nu te ingrasi de sarbatori! Preparatele traditionale sunt greu de refuzat, iar kilogramele in plus sunt o consecinta a consumului mare de calorii. De aceea, este indicat ca intre mesele festive sa bei o bautura care "topeste" grasimile. Astfel, te vei putea bucura si de bunataturile de pe masa si nici nu-ti vei pune in pericol silueta. Pentru prepararea bauturii, ai nevoie de o cana cu suc de rosii, 1/4 cana cu suc de lamaie, 1 lingura de pulbere de ghimbir, o jumatate de lingurita de piper negru sau ardei iute (pulbere), 2 radacini de telina, informeaza Libertatea.

Fresh refresh. Salata de cruditati raw vegan. Salata de cruditati Raw Vegan preparata pentru sarbatori poate inlocui salatele pentru care aveti nevoie de legume fierte, adica de un timp mai mare de preparare, sau salatele pe baza de maioneza. Este o salata ieftina si rapida. Aveti nevoie de avocado, telina, morcov, patrunjel, suc de lamaie, mar verde, merisoare si germeni de ridichie rosie. Razatoarea este ustensila de baza, scrie Realitatea.net.

Alimente care iti distrug dintii. Mancarea preferata poate avea efecte nedorite asupra sanatatii dintilor unei persoane, de la pete si decolorari, la degradarea dintilor si dureri ale articulatiei mandibulare. Pizza si pastele sunt doua feluri de mancare foarte populare si aproape nimeni nu le asociaza cu pericolul aparitiei cariilor. Blatul de pizza si pastele contin insa, in marea lor majoritate, carbohidrati rafinati, care sunt de fapt zaharuri simple ce se dizolva rapid. Acest lucru duce la cresterea rapida a aciditatii in cavitatea bucala, iar cand aceasta este combinata cu aciditatea rosiilor, poate duce la slabirea smaltului dintilor si la aparitia sensibilitatii dentare, la rece si la cald, lucru care nu este niciodata un lucru placut, fiind uneori primul semn privind aparitia unei carii. Solutia este folosirea unei gume de mestecat care sa provoace o salivare mai intensa, pentru a creste nivelul de saliva din gura, ceea ce duce la scaderea aciditatii, anunta DoctorulZilei.ro.

Berea, consumata moderat, are efecte benefice si iarna. Desi consumul berii este asociat, in mod evident, sezonului estival, aceasta bautura e bine sa fie consumata si iarna, deoarece vine cu o serie de beneficii importante pentru organism si in aceasta perioada. "Aportul sau de vitamine, fibre, antioxidanti, elemente atat de necesare organismului pentru a functiona in parametrii normali. Intr-adevar, sarbatorile se apropie si nu trebuie neglijata alimentatia in aceasta perioada, excesele culinare fiind des intalnite. Insa, in contextul unui stil de viata echilibrat si a unei alimentatii corespunzatoare, consumul moderat de bere poate completa foarte bine o dieta sanatoasa si in anotimpul rece", spune Corina Zugravu, presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, informeaza Adevarul.