Cate un paharel de tarie, cu masura! Ce riscam atunci cand "spargem" norma. Pana unde putem merge insa cu consumul de alcool fara sa trecem de bariera periculoasa, dincolo de care nu mai suntem in siguranta si avem nevoie de ajutor? "Organismul uman este cel care dicteaza cantitatea in cazul consumului de alcool. O persoana de 70 de kilograme poate consuma maximum 17 ml de alcool pur pe ora. Tot ce depaseste aceasta cantitate devine nociv", explica prof.univ.dr. Gavril Cornutiu, psihiatru, cadru universitar la Catedra de Psihiatrie a Universitatii din Oradea. Mai simplu spus, aceasta inseamna ca ne putem "intinde" doar la 50 de ml de tarie, un pahar de vin sau un tap de bere. Si atat, ne sfatuieste doctorulzilei.ro.

Pasi spre sanatateFoto: Colaj foto

Mezelurile, branzeturile si vinul: ce si cat consumam. Considerate greoaie pentru sistemul digestiv, din cauza continutului mare de grasimi, branzeturile nu sunt, totusi, de exclus din meniu. O portie de 30g - cantitatea recomandata intr-o zi - contine, in realitate, mai putin de o treime din cantitatea maxima considerata sigura de acizi grasi saturati (10 mg). Mai mult decat atat, unele branzeturi sunt o sursa excelenta de calciu, element esential pentru contractiile musculare si mentinerea in limite normale a tensiunii arteriale si a ritmului cardiac. "Branzeturile cele mai bogate in calciu sunt cele presate si maturate", a precizat dr. Laurence Plumey, un reputat nutritionist din Paris, scrie Sciences et Avenir. Potrivit specialistei, 30 g de emmentaler, beaufort sau de parmezan asigura 25-30% din aportul zilnic de calciu, scrie Adevarul.ro.

Cand motorasul vietii intra in fibrilatie... atriala. Cei care sufera de aritmie se simt mereu obositi, se plang ca au capul greu, palpitatii, sufocare in piept si pot chiar lesina. Nu este insa de neglijat, fiindca o asemenea stare poate ascunde o fibrilatie atriala, cauza majora de accident vascular cerebral. Fibrilatia atriala este cea mai frecventa tulburare de ritm cardiac, fiind a doua cauza de accident vascular cerebral (AVC ischemic acut), dupa hipertensiunea arteriala. In plus, nu sunt putini cei care sufera de aceasta tulburare de ritm a inimii. In Romania se estimeaza ca sunt peste 200.000 de pacienti cu fibrilatie atriala, potrivit doctorulzilei.ro.

Iata ce bautura sa consumi ca sa nu te ingrasi de sarbatori!Preparatele traditionale sunt greu de refuzat, iar kilogramele in plus sunt o consecinta a consumului mare de calorii. De aceea, este indicat ca intre mesele festive sa bei o bautura care "topeste" grasimile. Astfel, te vei putea bucura si de bunataturile de pe masa si nici nu-ti vei pune in pericol silueta. Pentru prepararea bauturii, ai nevoie de o cana cu suc de rosii, 1/4 cana cu suc de lamaie, 1 lingura de pulbere de ghimbir, o jumatate de lingurita de piper negru sau ardei iute (pulbere), 2 radacini de telina, informeazaLibertatea.

Raceala sau gripa? Cum facem diferenta.Chiar daca, la prima vedere, raceala si gripa au manifestari comune, fiecare are particularitati ce le diferentiaza una de cealalta. Distinctia poate fi facuta chiar de la inceputul imbolnavirii, in functie de ordinea de aparitie a simptomelor, dar mai ales de virulenta lor. In cazul gripei, acestea se instaleaza brusc si violent, in timp ce in cadrul unei raceli - treptat. De retinut este ca gripa se declanseaza cu dureri in piept in regiunea bronhiilor, pe cand o simpla raceala ne scuteste de aceasta suferinta. Stranutul poate fi si el un element diferentiator. Astfel, atunci cand stranutam foarte des, putem fi siguri ca este doar un guturai, anuntaAdevarul.