Statisticile la nivel mondial arata ca doar 2% dintre cei care incearca sa se lase de fumat reusesc doar cu propria vointa. Cel mai mare procent de reusita este la cei care fac terapie (consiliere) combinata cu medicamente (40%), relateaza Evenimentul Zilei.

Aproximativ 500.000 de europeni au incercat sa se lase de fumat cu cel mai nou medicament din lume, Champix, arata datele dupa primul an de la lansarea lui in Europa. Medicamentul, care se gaseste de jumatate de an si in farmaciile din Romania, nu este singurul tratament ce vine in ajutorul romanilor care doresc sa renunte la tigari. Un alt medicament antifumat, Zyban, a fost lansat in 2002 in tara noastra. Cea mai mare rata de reusita in randul medicamentelor o are Champix, spun specialistii. Peste 20% dintre fumatorii care au primit Champix au stat departe de tigari. Dintre cei care au primit Zyban, 16% s-au tinut de cuvant.

Cu toate acestea, specialistii atrag atentia asupra efectelor secundare. Saptamana trecuta, Administratia pentru Siguranta Medicamentelor din SUA (FDA) a avertizat ca este posibil ca acesta sa provoace pacientilor ganduri sinucigase. FDA sfatuieste persoanele care iau Champix sa anunte doctorul daca au astfel de ganduri.

Daca cele doua medicamente ti se par metode mult prea dure, medicii iti mai recomanda plasturii sau guma cu nicotina, care au mai putine efecte secundare. Spray-ul nazal si inhalatorul cu nicotina sunt alte metode care ajuta insa din pacate nu se gasesc inca la noi.