Leptina, hormonul care controleaza senzatia de foame, este responsabil si pentru pofta de mancare exagerata, arata un studiu al cercetatorilor britanici, publicat de „Forbes”. Descoperirea ar putea ajuta la realizarea unor tratamente mult mai eficiente impotriva obezitatii, apreciaza cercetatorii.

„Unii oameni au tendinta sa manance mult pentru ca iubesc mancarea, iar aceasta dorinta de a manca exagerat este influentata de hormoni specifici si de anumite substante din creier”, explica Paul C. Fletcher, de la Departamentul de Psihiatrie al Universitatii Cambridge, Addenbrooke’s Hospital.

Declanseaza senzatia de satietate

Leptina este produsa de celulele grase si circula prin sange pana ajunge la creier, unde reduce senzatia de foame si aduce senzatia de satietate. Medicul Paul C. Fletcher si echipa sa au studiat, printre altele, doua persoane cu boli genetice rare, al caror organism nu producea leptina. Aceste persoane, povestesc cercetatorii, se hraneau cu cantitati uriase de mancare, chiar si cu acele produse care nu le placeau in mod special, si erau, evident, obeze. Dupa ce au fost tratate cu leptina, au mancat mai putin si au slabit.

Evenimentul Zilei