Indiferent daca mai cred sau nu in Mos Craciun, copiii trebuie sa descopere bucuria de a le face un cadou celor dragi.

E important sa-i invatam pe cei mici sa daruiasca un zambet, respect, atentie, iubire si jucarii fara sa astepte nimic in schimb. Aceste lucruri se invata din primii ani de existenta, numai daca exista in familie un model de comportament favorabil. Cand cei mari daruiesc si se bucura alaturi de cei mici, si copiii vor vrea sa dea cadouri”, afirma psihologul Laura Sfeta.

In preajma Sarbatorilor de Iarna cei mici se gandesc numai la cadourile pe care le vor primi de la Mos Craciun si cum sa formuleze scrisoarea in care sa-i povesteasca Mosului cat de cuminti au fost tot timpul anului. De multe ori ei nu mai apreciaza portocalele gasite sub brad, dimpotriva, fac mofturi si atunci cand gasesc ultimul joc pe calculator aparut pe piata.

In ce consta magia Sarbatorilor

In afara de goana dupa cumparaturi, de reducerile din magazine si de cozile la cofetarii, Craciunul inseamna bucuria de a darui si de a primi cadouri. Indiferent daca mai cred sau nu in Mos Craciun, si copiii trebuie invatati sa daruiasca.

„Altruismul este una dintre cele mai nobile caracteristici ale fiintei umane. El poate fi sadit in sufletul copilului nostru, incepand cu primele interactiuni ale acestuia. Altruismul, ca si calitate umana, este mult mai nuantat si nu se reduce la a te sacrifica pentru celalalt. De asemenea, aceasta calitate nu trebuie confundata cu compasiunea”, continua Laura Sfeta.

Egoismul este caracteristic copiilor, dar cu multa rabdare, cei mici pot invata ca este mai frumos sa daruiasca decat sa se joace singuri. Cand nu le mai place o jucarie sau hainele le-au ramas mici, invata-i sa le dea altor copii care au nevoie de ele. Spitalele, orfelinatele sunt locuri in care copiii se vor bucura enorm de jucariile pustiului tau.

Integral in EvZ