Parintii tineri, mai ales cei care sunt la primul copil, intra in panica foarte usor. De cele mai multe ori, din dorinta de a-i fi bine bebelusului, mamicile exagereaza cu grija.

Raluca Ghinea, medic specialist neonatolog, va spune la ce sa aveti grija cand ajungeti acasa cu bebelusul.

- Cand il aduceti de la spital, trebuie sa folositi un scaun special pentru masina. Atentie, copilul trebuie sa stea cu fata spre spatele masinii!

- Temperatura din camera nou-nascutului trebuie sa fie de 22...24?C, chiar daca afara e ger.

- Evitati sa-i umpleti camera cu lucruri care aduna praf, cum ar fi jucariile din plus, si nu tineti in camera micutului vaze cu flori.

- Patutul copilului trebuie asezat departe de sursa de incalzire si de fereastra.

- Nu folositi odorizante in camera nou-nascutului.

- Chiar daca afara este frig, acesta nu-i un motiv sa-l tineti numai in casa. Prima plimbare este recomandata dupa doua saptamani de viata. Aveti insa grija ca afara sa nu fie ger puternic.

- Nu-i acoperiti fata cu batiste atunci cand il scoateti afara.

- Caciulita nu e obligatorie in casa. E recomandat chiar sa stea cu capul descoperit.

- Din garderoba nu trebuie sa-i lipseasca 2-3 randuri de asternuturi si prosoape pufoase, care nu lasa scame, eventual cu capison.

- Un nou-nascut are nevoie de: body, pantalonasi, costumase, sosete, manusi si caciulite. De preferat ar fi ca toate sa fie din bumbac. Nu-i cumparati prea multe hainute insa, pentru ca in primul semestru de viata creste foarte repede, iar la vara va avea nevoie de altele mai mari si subtiri.

- In ceea ce priveste vizitele, acestea consuma in primul rand din energia mamei. In plus, in aceasta perioada multe persoane racesc. De aceea vizitele trebuie limitate, iar copilul sa nu fie trecut din brate in brate si nici pupat pe fata.