Beneficiile unei expuneri moderate la soare, în cazul persoanelor cu deficit de vitamina D, sunt superioare riscurilor de a dezvolta un cancer al pielii în urma acestor bai solare, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani.

Persoanele care traiesc la latitudini ale globului mai însorite si care au, din acest motiv, un nivel mai mare de vitamina D în sange prezinta mai putine riscuri de a deceda din cauza unui cancer intern fata de persoanele care traiesc în regiunile nordice.

Cercetatorii au stabilit o asociere între nivelul de vitamina D din sange, calculat în functie de expunerea la soare, si rata de supravietuire a bolnavilor de cancer. Ei au descoperit ca, de exemplu, australienii, care se expun la soare foarte mult timp, produc de 3,4 ori mai multa vitamina D decat britanicii si de cinci ori mai multa decat scandinavii.

Cercetatorii au mai constatat ca incidenta cancerelor la colon, san si prostata creste de la nord la sud, dar ca rata de supravietuire este mai ridicata la sud decat la nord. „Lucrarile precedente au demonstrat ca rata de supravietuire a bolnavilor de cancer la prostata, san si plamani creste cand diagnosticul coincide cu sezonul însorit, indicand rolul pozitiv al vitaminei D”, a indicat Richard Setlow, biofizician la Laboratorul national din Brookhaven, New York, coautor al studiului.

Gandul