Consumarea salatelor cu sosuri de la fast-food si lipsa somnului sunt printre cele mai frecvente greseli pe care le fac si cei care cred ca traiesc sanatos.

Cuvantul „salata” ii face pe oameni sa creada ca mananca sanatos, insa daca peste ea se adauga sosuri e ca si cum ai manca hamburger la castron, avertizeaza nutritionistii citati de publicatia americana „Prevention”.

Mai putin de opt ore de somn pe noapte, cresteri in greutate care nu sunt luate in seama, nefolosirea atei dentare pe langa periuta si ignorarea durerilor sunt alte greseli stupide, care va pot afecta grav sanatatea. Nutritionistii americani si romani le explica si ofera solutii pentru a nu avea de suferit.

1. Comandati salate cu maioneze sau crutoane la fast-food. Astfel de adaosuri cresc numarul de calorii cu pana la 200-300. „Salatele cu sosuri intra in aceeasi categorie cu burgerii. Aceste sosuri sunt facute din maioneza, ceea ce inseamna ca aduc in organism grasimi”, subliniaza Alina Dia, medic specialist diabet si nutritie la Centrul medical „Sanatatea ta”, din Capitala. O solutie pentru ca salata sa aiba putine calorii este sa renuntati la diferitele tipuri de branza sau la crutoane, cum sunt cele din salatele Cesar.

Inlocuiti salatele simple, din cateva frunze verzi si cativa morcovi, cu cele dintr-o varietate de legume. Pentru gust, adaugati o lingurita de ulei de masline si lamaie.

2. Uitati sa folositi ata dentara. Chiar persoanele care au grija de dantura lor uita sa foloseasca ata dentara o data pe zi sau cel putin de doua ori pe saptamana, cum este recomandat. „Dintele are patru sau, dupa caz, cinci fete. Putem sa curatam cu relativa usurinta cu ajutorul periutei trei dintre ele, care sunt mai mari si mai bine expuse in cavitatea bucala. Fetele dintelui in contact cu dintii vecini sunt mai greu de abordat”, explica Bogdan Bader, medic stomatolog BB Clinic, Bucuresti. Scobitorile nu pot inlocui ata dentara, pentru ca dimensiunea lor nu le permite sa patrunda in spatiile inguste dintre dinti. In plus, cele de lemn se pot rupe cu usurinta si pot ramane intre dinti. „Sunt doua tipuri de ata dentara care pot fi utilizate: din nailon impregnat cu ceara sau fara. Cele cu ceara sunt indicate cand dintii sunt inghesuiti si nu putem introduce ata de dinti obisnuita”, mai spune stomatologul.

3. Evitati cantarul. „Este tipic pentru oameni sa nu doreasca sa primeasca un raspuns cand stiu ca au o alimentatie nesanatoasa”, explica Kelly Brownell, director al Centrului Yale de Boli de Nutritie, fobia de cantare. Veti sti daca alimentatia dumneavoastra este una echilibrata daca urmariti cel putin saptamanal schimbarile de greutate, spun specialistii. Daca observati o crestere in greutate mai mare de 2,5 kilograme, este indicat sa luati masuri. Cantariti-va dimineata, fara haine, dupa ce ati fost la toaleta.

4. Dormiti insuficient. Privarea de somn duce in timp la stari de anxietate si depresie, arata mai multe studii. De asemenea, lipsa a opt ore de somn compact pe noapte duce la crearea unui dezechilibru hormonal care are ca rezultate dezvoltarea depozitelor de grasime si reducerea capacitatii organismului de a arde grasimi. In plus, diferite cercetari arata ca femeile care dorm mai putin de opt ore pe noapte timp de 10 ani au un risc mai crescut de a avea o afectiune cardiaca.

5. Ignorati durerile. Oamenii ocupati, in special, nu iau in considerare durerile de spate, indigestiile, oboseala care nu mai trece. Un studiu realizat pe 1.725 de femei din Canada care sufereau de cancer ovarian a aratat ca toate au avut simptome inainte de a fi diagnosticate (balonare, dureri abdominale, sangerari), insa jumatate dintre ele le-au ignorat pentru mai mult de trei luni inainte de a merge la medic. In Romania, situatia este si mai dramatica, majoritatea cazurilor de cancer fiind depistate in stadiu avansat. Pentru a va proteja sanatatea, faceti anual analize, familiarizati-va cu simptomele bolilor grave, informati-va in legatura cu factorii de risc la care sunteti expusi si spuneti medicului orice problema mai putin obisnuita pe care o constatati.

Evenimentul Zilei