Virusul gripal poare supravietui peste doua saptamani pe bancnote, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii elvetieni, la cererea unei banci din Elvetia. Banca, al carei nume nu a fost dat publicitatii, era nelinistita din cauza posibilitatii propagarii unei eventuale pandemii prin intermediul bancnotelor, potrivit cotidianului elvetian Le Temps.

Numai in Elvetia, se manipuleaza intr-o singura zi intre 20 si 100 de milioane de bancnote. Cercetatorii de la Spitalul Universitar din Geneva au pus cateva tipuri de tulpini de virus gripal pe bancnote uzate conservate apoi la temperatura si umiditatea mediului ambiant.

In general, virusul nu rezista in aceste conditii decat cateva ore, dar pe anumite esantioane pe care concentratiile de virusuri erau importante, germenii au supravietuit mai multe zile. „Mai mult: daca (virusul) este combinat cu secretii umane (mucus), acesta poate supravietui doua saptamani si jumatate!”, se arata in articol.

Pentru virologul Yves Thomas, coordonator al studiului, „aceasta stabilitate neasteptata a virusului sugereaza ca acest tip de suprafata inerta non-biologica nu trebuie ignorata” complet in cazul unei pandemii.

Gandul