Specialistii nutritionisti au pus la punct cateva zeci de mici strategii care ajuta la reducerea caloriilor si la arderea grasimilor. Aceste trucuri pot fi efectuate in mai putin de un minut fiecare ar fi bine sa fie strecurate in rutina zilnica.

Unul dintre aceste sfaturi este sa faci un sprit cu suc de fructe, combinand sucul de fructe preferat, jumatate din cantitatea obisnuita, cu apa plata sau minerala. Astfel se reduc 85 de calorii pe pahar si poti scapa de 2,5 - 3 kilograme intr-un an. Arde caloriile in timp ce vorbesti: spala rufele (68 de calorii), aseaza masa (85 de calorii) sau uda florile (102 calorii). Specialistii precizeaza ca aceste valori sunt calculate pentru o persoana cu o greutate de 75 de kilograme, care efectueaza exercitiile timp de o ora.

Nutritionistii spun ca o alta strategie ar fi sa platesti pentru gustarile care ti se ofera. Adica, de cate ori ti se ofera ceva bun, pune deoparte o mica suma de bani, sa spunem 2 lei. Ofera banii cadou, copiilor, parintilor. Daca trebuie sa platesti pentru gustarele, exista mai mari probabilitati de a spune „Nu, multumesc”, sustin nutritionistii. Studiaza ambalajul. La o privire rapida, un baton de ciocolata poate contine 220 de calorii. Dar studiind cu atentie, ai putea afla ca acesta (sau o sticla de suc sau o punga de covrigei) contine doua sau mai multe portii, fapt care ar putea dubla numarul de calorii. Renunta la bauturile de tip shake dietetice - reducerea numarului de calorii este doar temporara, pentru ca mai tarziu vei fi tentat sa mananci mai mult, mai spun nutritionistii.

Mancatul la restaurant aduce un surplus de 300 de calorii

Un alt sfat este sa reduci numarul meselor luate in oras. Persoanele care iau mai mult de cinci mese pe saptamana in oras „castiga” zilnic 300 de calorii suplimentare, fata de cei care mananca mai rar la restaurant. Inlocuieste painea cu unt cu paine cu ulei de masline - este mai sanatoasa si satura mai repede, deci nu poate fi consumata in cantitati mari. Un studiu recent arata ca cei care consuma paine unsa cu ulei de masline au consumat, zilnic, cu 25 de calorii mai putin decat ceilalti. Medicii mai spun ca este bine sa se adauge seminte de in peste cereale. Bogate in fibre, semintele de in reduc apetitul si elimina caloriile. Pacaleste papilele gustative, este un alt truc recomandat. Un drops cu mentol sau eucalipt reduce drastic pofta de mancare. Condimenteaza mancarea: ardeiul iute reduce pofta de mancare, dar numai daca nu ai probleme cu stomacul.

Bea lapte cu continut mic de grasimi. Ca si apa, laptele umple stomacul, dar contine si carbohidrati, asadar esti tentat sa mananci mai putin. Taie legumele pentru salata in bucati mari in loc sa le tai felii sau cubulete. Mestecatul bucatilor mari necesita mai mult efort si ca urmare vei manca mai putin. Nutritionistii mai spun ca daca te simti singur este recomandat sa suni un prieten decat sa te „consolezi” cu prajituri. Ascunderea telecomenzile poate constitui un alt truc.

In fiecare zi se pot arde cu 200 de calorii mai mult daca nu mai folosesti telecomanda pentru televizor, garaj si alte dispozitive. Cumpara cantitati mici, arata un alt studiu. Cu cat e mai mare pachetul, cu atat exista mai multe probabilitati - pana la 44% - de a-l manca in intregime. Nutritionistii mai spun ca este bine sa masori portia de mancare. Este usor sa mananci paste in exces, dar nu si daca gatesti exact cantitatea de care ai nevoie.

Mancatul in fata oglinzii este de ajutor

Un truc surprinzator este acela de a mananca in fata oglinzii. Unele studii arata ca, in aceasta situatie, esti tentat sa mananci cu 22 - 32% mai putin. Inainte de a infige lingura in cutia de inghetata, fa 10 genoflexiuni sau flotari. Exercitiile fizice te repun in contact cu corpul si obiectivele tale. Adulmeca arome, mai spun nutritionistii. Daca iti doresti foarte mult o prajitura, miroase-o timp de 30 de secunde. Pune o bucatica de prajitura pe varful limbii si tine-o acolo pentru alte 30 de secunde. Savurarea mirosului si gustului te poate ajuta sa te opresti dupa prima bucata de prajitura.

Integral in Gandul