Durerile de cap sunt o afectiune care, mai devreme sau mai tarziu, loveste pe toata lumea. Astfel, in urma acestor dureri se ajunge sa nu se mai iasa din casa si sa se stea in pat, cu draperiile trase. Multi specialisti cred ca migrenele sunt produsul unei disfunctii genetice, astfel incat o persoana are creierul mai sensibil la anumiti factori precum o zi ploioasa sau sarirea peste o masa.

Recunoasterea motivului care declanseaza aceste migrene este primul pas catre tratarea lor. Însa, faptul ca fiecare om sufera de dureri de cap din alte motive, face ca factorii declasatori sa fie greu de detectat. Durerile de cap apar atunci cand nivelul de serotonina din creier nu se afla in limitele normale. Medicamentele moderne merg pe acest principiu si au rolul de a stabiliza nivelul de serotonina.

Barbatii sunt mai predispusi la migrene din cauza vietii sexuale decat femeile

Una dintre cele mai comune cauze care declanseaza durerile de cap este viata sexuala. Evenimetele biologice care preced un orgasm pot aduce cu ele o migrena. Cresterea debitului de sange care trece prin vasele sanguine, incordarea muschilor si schimbarile bruste ale nivelului de serotonina pot duce la aparitia durerilor de cap.

Activitatea care se depune inainte de a se ajunge la actul sexual poate duce la aparitia migrenei. Acesta problema este, surprinzator, mai intalnita la barbati decat la femei. Astfel, daca la o femeie orgasmul aduce calmarea unei dureri de cap, daca ea exista, la un barbat orgasmul poate provoca o migrena.

O alta cauza este reprezentata de ciclul menstrual. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca, in timpul menstruatiei, nivelul hormonilor din orgasnimul unei femeie fluctueaza foarte mult. Migrenele sunt produse in special in urma fluctuatiei nivelului a doi hormoni si, anume, estrogenul si progesteronul. Se stie ca, mai ales, estrogenul are proprietatea de a feri creierul de dureri. Nivelele acestor hormoni variaza si in timpul sarcinii.

De asemenea, si vremea poate fi un factor care sa declanseze o migrena. Nu se stie exact de ce unii oameni reactioneaza mai puternic decat altii la schimbarile vremii, dar schimbarile presiunii atmosferice de dinaintea unei ploi pot duce la aparitia migrenelor la anumiti oameni.

S-a demonstrat ca peste 70% dintre migrene sunt cauzate de schimbarea presiunii atmosferice. De asemenea, acelasi principiu este valabil atunci cand o persoana schimba altitudinea sau cand trece brusc de la un climat uscat, la unul umed.

Si somnul poate duce la aparitia migrenelor. Prea mult, sau prea putin somn schimba ritmul normal al coprului si, astfel, apare durerea de cap. Somnul neregulat poate face ca intervalul de hranire sa se schimbe si, in acest mod, nivelul de zahar din sange creste. Pentru a se evita migrenele produse de somn este foarte important ca orele de trezire si cele de culcare sa fie la fel, chiar si la sfarsitul saptamanii.

Integral in Gandul