Fibrilația atrială. Ce semnale trimite organismul când inima bate mai repede decât ar trebui. Cei care suferă de aritmie se simt mereu obosiți, se plâng că au capul greu, palpitații, sufocare în piept și pot chiar leșina. Nu este însă de neglijat, fiindcă o asemenea stare poate ascunde o fibrilaţie atrială, cauză majoră de accident vascular cerebral. Fibrilația atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac, fiind a doua cauză de accident vascular cerebral (AVC ischemic acut), după hipertensiunea arterială, scrie doctorulzilei.ro.

SanatateFoto: Colaj foto

Fibroza pulmonară idiopatică, o boală subdiagnosticată în România. Fibroza pulmonară idiopatică (FPI) este o boală cronică rară, a cărei cauză nu se cunoaşte şi care afectează plămânii, determinând în timp cicatrizarea acestora şi făcând din ce în ce mai dificilă respiraţia. “Fibroza pulmonară idiopatică duce la lipsa oxigenului, la invaliditate şi la deces în doar câţiva ani, având un potenţial malign similar cancerului pulmonar”, spune Conf. Dr. Irina Strâmbu, coordonatorul Grupului de Lucru de Pneumopatii Interstiţiale Difuze al Societăţii Române de Pneumologie, potrivit CSID.ro.

Modul în care ne odihnim ne influențează mai mult decât am crede. Cum să te asiguri întotdeauna că te odihnești bine. Atunci când nu ne odihnim suficient, consecințele se pot vedea cu ochiul liber. Pe lângă cearcănele și ochii umflați care trădează lipsa somnului sau calitatea slabă a acestuia, sunt și alte consecințe. Unul din efectele odihnei insuficiente este eliberarea hormonului stresului, cortizolul, care crește gradul de inflamare din corp și poate duce la probleme dermatologice. Mai mult, persoanele care au acnee sau eczeme pot observa înrăutățiri la nivelul pielii atunci când nu dorm necesarul de ore, potrivit Libertatea.

Ce afecţiuni abdominale sunt detectate de ecografia abdominala. Ecografia clasică se face în 2D (adică 2 dimensiuni) şi oferă imagini şi trăsături plate (într-un singur plan). Ecografiile 3D (imagini în 3 dimensiuni integrate de un software de viteză ridicată) sunt utile mai ales în ecografia de sarcină, pentru diagnosticarea unor modificări anatomice, de altfel greu de văzut, dar şi în patologia tumorală (cancer), unde ne furnizează informaţii despre legătura cu ţesuturile şi organele vecine, inclusiv cu vasele de sânge, potrivit descopera.ro.

7 cuvinte pe care e bine să le eviţi. Cum să comunici pozitiv? Evită să spui NU! Transformă orice frază într-o afirmaţie. Scoate din vocabular negația. Vei vedea că totul capătă altă energie în ceea ce faci. Evită cuvinte precum: nu pot, nu cred, nu știu, nu am, nu sunt, nu merit, nu merge… Toate pot fi transformate ușor în afirmații clare și pozitive. În loc de ”nu pot” SPUNE ”fac tot posibilul să…” În loc de ”nu știu” SPUNE ”trebuie să învăț cum să…”, scrie doctorulzilei.ro.

Carnea de vită combate anemia. Dacă mâncaţi cantităţi moderate şi alegeţi bucăţile mai slave, vita va fi aliatul tău nutritiv, în primul rând datorită proteinelor sale de calitate. Cele mai slabe bucăţi de vită ( mai slabe decât celelalte) sunt capul de muşchi, fileul şi spata. Mineralele şi vitaminele. Vita conţine cantităţi mari de fosfor, fier, zinc, cupru, seleniu, dar şi vitaminele A, B1, B3, B5, B6, B9, B12 şi D. Antianemic. Carnea roşie, bogată în fier, combate anemia. Fierul provenit din carne este mai uşor asimilabil decât cel din alte surse, în proporţie de 15- 30% comparativ cu cel din vegetale, care se asimilează în proporţie de 10%, potrivit CSID.ro.