Hraniti-va bine dimineata, nu mancati dulciuri pe stomacul gol, mestecati incet mancarea si spalati-va pe dinti dupa fiecare masa.

Nu este chiar atat de greu sa va mentineti greutatea, daca stiti reguli de baza din nutritie. Medicul Alina Jiletcovici va invata sa mancati putin, sa mestecati bine, sa fiti cumpatati si sa asociati corect alimentele, precum si alte trucuri pe care doar nutritionistii le stiu. Fibrele „usoare“ din dovlecei si din banane sunt, de exemplu, un excelent antidot contra foamei.

1. Mancati consistent la micul dejun

Daca mancati bine la micul dejun si luati celelalte mese regulat, veti mentine hormonii care provoaca foame in limite normale. „Cei care nu se hranesc dimineata isi deregleaza mecanismele foamei. Vor manca mai mult spre seara si chiar noaptea si se vor ingrasa“, avertizeaza medicul Alina Jiletcovici, diabetolog si nutritionist la Cabinetul „Mosilor“ din Bucuresti.

2. Mestecati bine

Atunci cand mancati incet si mestecati bine, se instaleaza mai usor senzatia de satietate. Creierului ii ia ceva timp sa realizeze ca stomacul este plin, de aceea este important sa mancati incet.

3. Umpleti stomacul cu fibre

Mancarurile nerafinate, in special cele bogate in fibre, actioneaza asupra hormonilor care creeeaza senzatia de foame si o inlatura. Avantajul fibrelor este ca aduc repede senzatia de satietate si nu ingrasa. „Va recomand in special legumele. Ele «destind» stomacul si satura repede“, completeaza medicul Alina Jiletcovici.

Daca sunteti mai sensibili si aveti probleme cu intestinele, orientati-va catre legumele si fructele care contin fibre mai fine. „Cei care au afectiuni ale colonului sau cu stomacul pot consuma, de exemplu, dovlecei si banane. Sunt mai usor de tolerat“, explica medicul nutritionist.

4. Spalati-va pe dinti dupa fiecare masa

Dupa ce va ridicati de la masa, este bine sa va spalati pe dinti. Pe langa faptul ca veti avea o dantura sanatoasa, aromele placute pe care le lasa pasta de dinti va pot motiva sa nu mancati la scurt timp dupa ce ati luat masa.

5. Renuntati la zaharurile concentrate

Cand va este foame, nu potoliti aceasta senzatie cu o bucatica de ciocolata, prajituri, napolitane. „Stimuleaza secretia de insulina si apetitul. Mai bine mancati o felie de paine“, sugereaza medicul Alina Jiletcovici. Cerealele, care sunt cat de cat dulci, va ajuta sa va stabilizati valorile glicemiei, iar fibrele pe care le contin - sa va controlati satietatea.

Integral in Evenimentul Zilei