Daca vi se pare ca alimentele au un gust prea sarat sau prea dulce este posibil sa aveti o afectiune neurologica, iar daca sughitati excesiv, ati putea avea probleme cu rinichii sau stomacul, va avertizeaza specialistii americani citati de publicatia „Forbes“. Expertii va explica sase semne aparent minore care pot ascunde boli grave.

1 Gust intens.

Daca aveti senzatia ca alimentele sunt prea dulci, prea picante sau prea amare ati putea avea o afectiune neurologica numita hipergeuzie. „Modificarea gustului poate sa apara si la cei cu diabet sau la cei care iau anumite medicamente, prin afectarea primara a receptorilor gustativi“, afirma Doru Cristian Gavrila, medic internist la Policlinica Nr. 2 din Braila.

2 Vi se zbat ochii.

Daca observati ca dintr-o data vi se zbat ochii foarte puternic, probabil ca aveti blefarospasm. Aceasta este asociata cu stresul sau cu un consum prea mare de cafea sau nicotina. Totodata, poate aparea la cei care stau prea mult timp in fata calculatorului. „Blefarospasmul poate fi cauzat de iritatii locale, de o conjunctivita sau o alergie. Poate fi vorba nsa si de un dezechilibru de sodiu, potasiu, calciu sau magneziu din sange“, explica Andreea Ciubotaru, medic oftalmolog la Centrul Medical Infosan din Bucuresti.

3 Limba „geografica“.

Daca in aceste crapaturi se depun bacterii, poate aparea o respiratie urat mirositoare, sustin specialistii americani. „De multe ori, limba poate prezenta santuri. Este ceea ce se numeste «limba geografica». Cei care au asa ceva au nevoie de o igiena bucala foarte buna. O data pe zi trebuie sa curete partea dorsala a limbii cu un instrument special care se gaseste in farmacii.

Daca igiena nu este buna, exista posibilitatea unor inflamatii la nivelul santurilor limbii care pot duce la un miros neplacut al gurii“, explica Bogdan Bader, medic stomatolog, chirurg principal buco-maxilo-facial la „BB Clinic“ din Bucuresti. Daca mirosul neplacut nu dispare dupa zece zile de tratament cu apa de gura pe baza de clorhexidina, mergeti la medic, va sfatuieste specialistul.

4 Sughit excesiv.

De cele mai multe ori, sughitul dureaza cateva minute, dar exista si persoane care au astfel de episoade timp de cateva ore. O cauza ar putea fi iritarea nervului frenic (nervul motor al diafragmei). „Sughitul excesiv poate aparea la persoanele cu suferinte ale organelor digestive, precum pancreasul, colicistul, stomacul sau la cele cu insuficienta renala“, explica Doru Cristian Gavrila.

5 Senzatie permanenta de frig.

Aceasta ar putea fi cauzata de hipotiroidism, afectiune mai frecventa la femeile in varsta decat la barbati. Alte semne ar mai putea fi constipatia, pielea uscata, kilograme in plus in mod inexplicabil si voce ragusita.

6 Unghii descuamate.

Crustele mici de pe unghii ar putea fi un semn de psoriazis, dar si de boli autoimune precum artrita reactiva, va avertizeaza specialistii americani.

EvZ