Depresia, boala secolului. De ce apare și cum o gestionăm. Depresia are la bazã o asociere de mai mulţi factori, de la un dezechilibru chimic (hormonal) la nivelul creierului, pânã la gândirea negativã şi viziunea pesimistã asupra vietii, care predispune persoana la o lipsã de speranţã, transformatã ulterior în depresie. Naşterea unui copil care, datoritã modificãrilor hormonale, la unele mame va declanşa depresia post-natalã, multe dintre acestea neştiind cum sã facã faţã noii situaţii. Abuzul fizic sau emoţional, trãit în copilãrie sau la vârsta adultã, va predispune victima la sensibilitate emoţionalã şi traumã, rezultatã în depresie şi neputinţã, scrie Doctorul zilei.

utileFoto: Colaj foto

Top cinci cele mai cancerigene alimente. Cancerul poate fi moștenit sau provocat de factori externi. Chiar dacă, în primul caz, apariția bolii nu poate fi prevenită, există studii care au constatat că evitarea anumitor alimente întârzie declanșarea acestei maladii. Alimentele cancerigene sunt, de obicei, bogate în zaharuri rafinate, carbohidrați procesați, conservanți și grăsimi obținute prin prăjire. Efectele acestor produse sunt devastatoare pentru sănătate, afectând sistemul cardiovascular, nervos și reproductiv și crescând riscul apariției diabetului, obezității și bolilor de inimă, potrivit Unica.

Ce înseamnă cifrele de pe ouă. Cum să le cumperi pe cele mai proaspete. Autoritățile au impus ca ouăle destinate comercializarii să fie marcate obligatoriu cu codul producatorului, format din iniţiale care reprezintă ţara, judeţul, un număr de ordine în cadrul judeţului, data ouatului (ziua şi luna) şi o cifră în faţa codului ţării care va indica metoda de creştere, astfel: cifra 0 – pentru ouă de găină care se cresc ecologic; cifra 1 pentru ouă de găină care se cresc în aer liber; cifra 2 pentru ouă de găină care se cresc în hale la sol; cifra 3 pentru ouă de găină care se cresc în baterii (cuşti, îmbunătăţite). Data valabilităţii minime trebuie stabilită la maxim 28 de zile de la ouat, potrivit Click.

Vitaminele din alimente îţi cresc speranţa de viaţă, nu suplimentele. Oamenii de ştiinţă au constatat că persoanele care consumau cantităţi adecvate de vitamina K sau magneziu aveau un risc mai scăzut de deces din orice cauză, pe perioada studiului, comparativ cu cei care nu aveau niveluri adecvate din aceşti nutrienţi. În plus, cei care consumau niveluri adecvate de vitamina A, vitamina K, zinc şi cupru aveau un risc mai scăzut de a muri din cauza unei boli de inimă comparativ cu cei care nu atingeau aceste niveluri de nutrienţi, potrivit Descopera.

Mâncatul pe fond emoţional şi dependenţa de zahăr- cum scăpăm de ele. Deşi pare aproape imposibil să scapi de mâncatul impulsiv şi mereu apar situaţii în care simţi nevoia să mănânci ceva rapid, poţi reuşi să scapi de această problemă. Iată ce trebuie să faci: Conştientizează-ţi problema! Este un prim pas important, care te va ajuta să te focusezi pe soluţii Analizează situaţiile în care simţi nevoia de a mânca pe fond nervos! Vezi când anume ţi-e poftă, când cedezi ispitelor şi identifica sursa acestui comportament. Îţi vei da seama de unde porneşte acest obicei, scrie CSID.