Cum îți dai seama că ești în pericol să faci infarct sau accident vascular? Semnele afecțiunii care duce la blocarea vaselor de sânge. Hipertensiunea, pericol major de infarct și accident vascular cerebral. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, valoarea optimă a tensiunii arteriale este 12,8 cm- Hg. Dacă tensiunea coboară sub 9/6 cmHg este considerată hipotensiune şi dacă trece de 14/9 este considerată hipertensiune. Nu există diferenţe între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte valorile normale ale tensiunii arteriale. Hipertensiunea arterială este mai răspândită decât hipotensiunea. În România, există 5 milioane de bolnavi, potrivit doctorulzilei.ro.

SanatateFoto: Colaj foto

Ce este PET-CT şi cum ajută investigaţia în diagnosticarea cancerului. PET-CT e un cumul de două aparate într-unul singur. PET înseamnă tomografie cu emisie de pozitroni, CT înseamnă computer tomograf. Şi iată că într-un singur aparat sunt două modalităţi de diagnostic diferite care ajută la diagnosticarea, stadializarea şi la monitorizarea bolii oncologice. Dacă CT-ul arată localizarea afecţiunii din punct de vedere anatomic, PET-ul oferă informaţii funcţionale, despre activitatea metabolică a tumorii. Iar pentru un diagnostic oncologic este foarte importantă stabilirea agresivităţii tumorii respective, potrivit Adevărul.

Băieţii din Marea Britanie vor fi vaccinaţi împotriva HPV. În România nu sunt vaccinate nici fetiţele, deşi din cauza cancerului de col mor cele mai multe femei din UE. La 11 ani de când fetiţele din Marea Britanie au acces gratuit la vaccinul anti-HPV, National Health Service (NHS) a decis extinderea acestui program şi la băieţi. Astfel, din septembrie, băieţii cu vârste cuprinse între 12 - 13 ani vor fi vaccinaţi anti-HPV. Virusul papilloma uman este cauza multor cancere cervicale (cancer de col uterin) în rândul femeilor, însă HPV, care se transmite sexual, poate infecta şi bărbaţii. Virusul este relaţionat cu 5% dintre cele mai cunoscute tipuri de cancer, precum cancerul anal, bucal, la gât şi chiar cancerul penian (de penis), potrivit Science Alert, citată de Descoperă.

Ceașca de sănătate: Anxietatea se tratează cu succes cu infuzie de trandafir. Pe lângă calitățile sale estetice, trandafirul de dulceaţă are importante proprietăţi terapeutice. Floarea de trandafir conţine taninuri și ulei eteric, totodată are efecte: antiinflamatorii, tonice, astringente, cicatrizante, antidiareice, antihemoragice, dezinfectante, antihelmintice, antipiretice, antiseptice, antimicotice, aromatizante, fortifiante și mineralizante. Click.ro scrie că aceste proprietăți sunt benefice în afecțiuni frecvente: răceli, gripă, bronşite, astm bronşic, faringite, laringită, amigdalite...

De ce apare sângele în urină? Hematuria este o afecțiune care se caracterizează prin prezența sângelui în urină. De multe ori, boala este descoperită întâmplător, cu ajutorul unor analize uzuale. Pentru siguranța ta, mergi la medic pentru tratamentul adecvat. Pentru a avea hematurie nu trebuie să prezinți sângerări mereu. De cele mai multe ori, sângerarea este ocazională, scrie doctorulzilei.ro.

Carnea slabă de vită este bogată în sulf. De ce avem nevoie de acest mineral. Pe lângă faptul că este esenţial pentru o piele frumoasă şi un păr strălucitor, sulful menţine echilibrul oxigenului necesar pentru buna funcţionare a creierului. Împreună cu vitaminele din complexul B stimulează metabolismul bazal şi face parte din aminoacizii care construiesc ţesuturile. Totodată acest mineral ajută ficatul să funcţioneze mai bine, stimulează secreţia de bilă şi combate infecţiile bacteriene, potrivit Adevărul.