Omul modern considera ca intotdeauna painea neagra este mai buna pentru sanatate decat cea alba. Insa, s-a aratat ca nu orice sortiment de paine neagra aduce beneficii sanatatii. De exemplu, unele paini negre au aceeasi compozitie ca o paine alba, plus coloranti alimentari, sustin nutritionistii. Specialistii americani spun ca painea este un aliment esential in alimentatia mondiala.

Painea este o sursa importanta de carbohidrati, iar acestia sunt vitali pentru functionarea corecta a organismului. Se stie, insa, ca, daca acestia sunt consumati in exces, duc la acumularea kilogramelor in plus.

Dintre carbohidrati, cei mai buni sunt cei complecsi, ce se gasesc in cerealele integrale. Intr-adevar, painea alba nu este cea mai buna sursa de carbohidrati complecsi. Painea alba contine doar cateva vitamine B si putin fier. Ea nu contine fibre, care ajuta la digestie si la protejarea organismului impotriva bolilor coronariene si a anumitor tipuri de cancer. De aceea, painea neagra este mai sanatoasa. Insa, nu painea care contine coloranti alimentari, subliniaza nutritionistii. Pentru identificarea celei mai sanatoase paini negre trebuie sa se consulte lista cu ingrediente.

Daca in capul listei se afla cuvintele „cereale integrale”, inseamna ca aceasta este alegerea corecta. Acestea au capacitatea de a reduce nivelul colesterolului din sange si ofera vitamine si antioxidanti corpului. De fapt, studii recente au aratat ca oamenii care consuma cereale integrale in mod regulat sunt cu o cincime mai putin predispusi la aparitia bolilor de inima.

Trebuie specificat ca orice paine care contine cereale rafinate nu ofera foarte multe beneficii organismului, mai spun nutritionistii. Painea alba nu face rau, insa, pe piata exista variante mult mai sanatoase. Painea neagra nu difera la gust foarte mult fata de painea alba, insa ofera o protectie sporita contra cancerului, diabetului, infarcturilor, atacurilor cerebrale si bolilor coronariene.

Gandul