Donarea de celule stem hematopoietice salvează vieţi. La fiecare trei minute, undeva, în lume, un om este diagnosticat cu cancer de sânge. Pentru mulţi dintre aceşti pacienţi singura şansă de supravieţuire este un transplant de celule stem hematopoietice de la un donator compatibil. Mai puţin de 30% găsesc un astfel de donator în familie. Pentru restul, speranţa se află în registrele donatorilor de celule stem hematopoietice din toată lumea. Din 2013, România are şi ea un Registru Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice - RNDVCSH. Anul trecut, în acest registru s-au înscris peste 7.000 de persoane, totalul fiind de 57.000 de potenţiali donatori, scrie Adevărul.

UtileFoto: Colaj foto

Stricarea dinților, de domeniul trecutului: un nou gel previne distrugerea smalțului. În funcție de problemele pe care le ai, sumele pe care le lași la stomatolog pot fi fabuloase. O nouă soluție ar putea facilita întărirea dinților și prevenirea unor investiții semnificative. O echipă de cercetători din China a reușit să creeze o soluție lichidă care facilitează dezvoltarea smalțului dinților. În lucrarea publicată în Science Advances, se explică modul în care funcționează acest gel revoluționar. Aparent, lichidul include un material care emulează procesul natural de mineralizare al stratului exterior al dinților noștri, notează Playtech.

În ce alimente se găsesc grăsimile bune. Medicii recomandă să le consumați cât mai des. Moda dietelor sărace în grăsimi este istorie. Din ce în ce mai mulți medici recomandă alimentele bogate în grăsimi sănătoase, care vă țin departe de boli, dar și de kilogramele în plus. Medicul nutriționist Brianna Elliott spune că importantă este sursa de unde provine grăsimea. Cele din alimentele procesate nu ne fac bine, spre deosebire de cele care provin din avocado sau din carnea animalelor hrănite ecologic, se arată în articolul Doctorul Zilei.

Implanturile cerebrale ar putea să permită comunicarea telepatică. Tehnologia implanturilor cerebrale se află abia la început, dar, în jurul acesteia au început să se formeze o multitudine de controverse legate etica folosirii lor, utilitatea acestora sau chiar impactul acestora asupra modului în care definim şi înţelegem ceea ce ne face umani. Deşi unii cercetători şi filozofi ţin să sublinieze pericolele pe care uniunea dintre fiinţele umane şi tehnologie le ridică, există, în mod natural şi cercetători care se concentrează pe aspectele pozitve. Astfel, într-un document care analizează impactul tehnologiei implanturilor cerebrale redactat de către unii membrii ai Societăţii Ştiinţifice Britanice, este subliniat faptul că folosirea acestora ar putea crea ceea ce, în limbaj comun, am numi telepatie, conform Descoperă.ro.

Un nutriționist român cunoscut a dezvăluit care sunt regulile de alimentație de la care nu se abate. Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, profesor doctor Nicolae Hâncu, se declară un mare amator de salate, de fructe dar admite că nu refuză nici un vin bun. Sportul ocupă un loc important în viața mea. Am făcut sport de performanță până la 27 de ani, după ce m-am lăsat am continuat să fac sport. A doua componentă a stilului meu de viaţă este somnul. Consum un bol mare de salată din care nu lipsesc salata verde, salata cu andive sau cu varză albă proaspătă, roşii, castraveţi, ardei, ceapă, usturoi şi maximum 2 linguri de ulei, niciodată sosuri, a declarat Nicolae Hâncu pentru Doctorul Zilei.