Numarul romanilor operati cu laparoscopul se va tripla in urmatorii trei ani datorita aparaturii performante care va ajunge in peste 40 de spitale.

Romanii care au nevoie de operat ii si ajung in spitalele de stat vor putea decide daca doresc interventii chirurgicale facute traditional, cu bisturiul, sau minim invaziv, cu laparoscopul. Acesta este un aparat prevazut cu mici tuburi, care se introduc in corp prin incizii minuscule.

Ministerul Sanatatii (MS) a cumparat 60 de seturi laparoscopice care au inceput deja sa fie trimise catre 42 de spitale din tara, printre care si unitati sanitare din Arad, Timisoara, Constanta, Targu-Mures, Iasi si Bucuresti. Specialis tii estimeaza ca numarul operatiilor facute laparoscopic va creste de la 21.000 pe an la 100.000 peste trei ani. Operatiile facute cu ajutorul laparoscopului au avantajul ca sunt mai putin dureroase si scad durata perioadei de internare si recuperare, deoarece nu mai este nevoie de taieturi.

Doar 20% dintre romani se opereaza modern

Fata de celelalte tari din Uniunea Europeana, unde 50-60% din operatii sunt realizate cu ajutorul laparoscopului, in Romania doar 20% din operatii sunt minim invazive, spun specialistii.

Evenimentul Zilei