Administrarea de vitamina C ajuta la producerea de hormoni antistres si protejeaza organismul de afectiuni grave precum cancerul si bolile cardiovasculare.

Persoanele stresate, fumatorii, cei care au diete dezechilibrate sau consuma regulat alcool au mare nevoie de vitamina C pentru a-si intari sistemul imunitar, avertizeaza nutritionistii. Pe langa intarirea oaselor, prevenirea anemiei si mentinerea supletii pielii, vitamina C poate sa scada riscul de a lua raceli, motiv pentru care poate fi administrata preventiv in perioada rece, dar si in timpul unei viroze, pentru a reduce severitatea bolii. Ieri, s-a lansat si in Romania un nou tip de vitamina C, care datorita faptului ca se elibereaza de-a lungul intregii zile protejeaza mai bine organismul. Pe langa medicamente, si legumele sau fructele sunt surse importante de vitamina C daca sunt consumate cat mai aproape de starea lor naturala.

Fumatorii au mare nevoie de C

Organismul uman nu este capabil sa-si sintetizeze singur necesarul de vitamina C si nici sa o stocheze. Asa ca sursele din care poate fi luata raman alimentatia si produsele farmaceutice.

Anumite categorii de persoane au o nevoie mai accentuata de vitamina C pentru a-si echilibra organismul. „Este vorba despre persoanele stresate si suprasolicitate, fumatori, mamele care alapteaza sau gravidele, cei care tin cure de slabire, varstnicii si cei care consuma constant alcool. La acestia din urma, vitamina C ajuta la detoxifierea enzimelor din ficat, la fumatori neutralizeaza efectul toxic al tigarilor“, afirma specialistii.

Mancati fructe cu coaja si legume crude

Ca sa intareasca imunitatea, aceasta vitamina trebuie sa fie constant in organismul nostru. „Prin fierbere, vitamina C se distruge in proporatie de 25%-90%. Inclusiv legumele tinute mult timp in apa isi pierd in proportie foarte mare aceasta vitamina. Refrigerarea duce la pierderi de 50%“, explica Gabriela Radulian, nutritionist la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „N. Paulescu“ din Capitala.

Medicul recomanda consumul de fructe cu coaja (cantitatea de vitamina C din coaja e mai mare decat in miez) si legume crude. Ardeiul rosu contine o mare cantitate din aceasta vitamina (250 mg la 100 de grame), ca si patrunjelul, mararul, coacazele, macesele.

Integral in Evenimentul Zilei