Specialistii va avertizeaza asupra a cinci efecte secundare ale bolii secolului.

V-ati ingrasat cateva kilograme bune in ultimele saptamani fara sa fi mancat mai nimic. Cum va explicati acest lucru? Probabil veti fi tentati sa dati vina pe varsta. S-au dus vremurile cand mancati de toate si nu se depunea nimic. Acum s-a schimbat metabolismul. S-ar putea sa fie si asta o cauza, insa principalul vinovat este stresul. Aceasta maladie a epocii moderne va afecteaza in egala masura calitatea somnului. Daca nu reusiti sa adormiti, desi a trecut de mult ora culcarii, e semn ca trebuie sa va relaxati.

1. Stresul ingrasa. Cercetatorii de la Universitatea Yale au descoperit ca femeile foarte stresate depun grasimea in jurul taliei (acesta este tipul cel mai daunator pentru bolile de inima). Oamenii de stiinta dau vina pe un hormon numit cortizol, secretat in momentele de tensiune, ca reactie de aparare a organismului. Acest hormon directioneaza mai multa grasime catre depozitele din partea abdominala. Lucrurile stau la fel si in cazul femeilor foarte slabe. Cercetatorii avertizeaza ca degeaba incercam sa ne infometam. Numai sportul ne poate scapa de stres si de kilogramele in plus.

2. Stresul scade imunitatea. Cercetatorii de la Coventry University au descoperit ca organismul nostru reactioneaza la stres la fel cum reactioneaza si la o infectie - trimite celule sa-l apere. Problema e ca, in timp ce toate aceste celule sunt concentrate intr-un punct, virusii si bacteriile isi fac de cap. In plus, un organism stresat se vindeca mai greu decat unul relaxat. Cercetatorii de la Ohio University au demonstrat ca persoanelor care sunt implicate intr-un conflict le ia cu 60% mai mult timp sa li se vindece eventualele rani care le apar, fata de cat le-ar lua intr-o perioada de liniste.

Sportul ne scapa de stres

3. Stresul provoaca durere. O echipa de cercetatori de la Scandinavian Journal of Work, Environment & Health sugereaza ca, atunci cand esti stresat, pragul de suportabilitate a durerii este mai mic. Acest lucru este valabil in special pentru femei. De exemplu, femeile care sufera cu inima se plang mai mult de dureri in piept atunci cand sunt stresate, in comparatie cu barbatii cardiaci.

4. Stresul provoaca accidente. Stresul foarte mare poate afecta concentrarea, luarea deciziilor si comportamentul. Prin urmare, cu cat aveti mai multe griji care va macina, cu atat cresc sansele sa provocati un accident. Cifrele arata ca unul din cinci oameni sufera de stres din cauza locului de munca, iar peste o jumatate de milion de persoane sunt nevoite sa-si ia liber pana isi rezolva aceasta problema.

Integral in Click!