De unde a apărut Ziua Îndrăgostiţilor? Descoperă care este originea sărbătorii iubirii. Originea acestei sărbători catolice e neclară şi circulă numeroase legende în legătură cu personajele care ar fi inspirat-o. Una dintre poveştile recuperate din negura istoriei are în centru un preot din Roma - pe nume Valentin, evident - care ar fi trăit în secolul al III-lea d.Hr. Într-o altă legendă, preotul Valentin ar fi fost ucis pentru că a-ncercat să ajute creştinii să evadeze din teribilele închisori romane, unde erau torturaţi fără milă, uneori, până la moarte. Dacă încă nu vedeţi legătura cu sărbătoarea iubirii, aflați că: unul dintre prizonierii vizitaţi de inimosul preot s-ar fi îndrăgostit de o tânără frumoasă, fiica şefului închisorii, şi i-ar fi trimis o scrisoare de dragoste pe care ar fi semnat-o “De la Valentinul tău”... Un alt Valentin pe seama căruia e pusă Ziua Îndrăgostiţilor găsim în Terni (un oraş din Umbria, o regiune din centrul Italiei), pe vremea împăratului Aurelian, conform Libertatea.

UtileFoto: Colaj foto

Aceste cifre îți arată haosul și aglomerația de la metroul din București. Dacă locuiești în București, n-ai cum să nu observi haosul de la metrou, în special cel de la orele de vârf. Pe baza datelor Metrorex, au venit și niște cifre oficiale în acest sens. Metroul bucureștean a devenit extrem de aglomerat. De ani de zile nu s-au mai făcut investiții majore, linia din Drumul Taberei întârzie, iar în tot acest timp, Capitala s-a tot aglomerat. Mulți tineri din provincie aleg Bucureștiul pentru studii și apoi loc de muncă. În 2019, cea mai aglomerată stație de metrou a fost Aurel Vlaicu, potrivit datelor centralizate de Crosspoint de la Metrorex. E, cumva, de înțeles, din moment ce majoritatea clădirilor de birouri sunt situate în nordul Capitalei. Zeci de mii de oameni circulă zilnic cu metroul pentru a ajunge acolo la serviciu. Datele de pe 2019 arată, însă, și o schimbare radicală față de 2014. În urmă cu aproape șase ani, Piața Sudului era cea mai aglomerată stație de metrou. La Aurel Vlaicu, anul trecut, s-au înregistrat 8,1 milioane călătorii, în creştere cu 46% faţă de 2014, când se clasa pe locul opt în topul staţiilor de metrou, arată Playtech.ro.

Hameiul este un somnifer excelent. Hameiul, această plantă medicinală, numită și „aurul verde“ sau „inima berii“, are numeroase și importante beneficii pentru sănătatea omului. Totodată, este o sursă excelentă de antioxidanţi. Terapeuții scot în evidență faptul că hameiul are acțiune sedativă, tonică şi antispastică. Pe plan mondial, ţările producătoare de hamei sunt Cehia, Germania, Danemarca şi SUA. În țara noastră, hameiul creşte spontan pe lângă ape, în păduri și tufișuri. Un studiu realizat în cadrul Universităţii din Washington, precizează că este bine ca această plantă să fie preluată de industria farmaceutică pentru realizarea de medicamente eficiente în tratarea diferitelor afecţiuni, printre care diabetul zaharat sau bolile de inimă. Tratamentele naturiste cu hamei, sunt apreciate ca un puternic somnifer, potrivit Click.ro.

Tehnica de editare genetică CRISPR, testată în premieră in vivo, pe oameni, similar unui medicament. Tehnica de editare genetică CRISPR va fi testată în premieră in vivo, pe pacienţi suferind de maladii oftalmologice şi hepatice, similar unui medicament, iar, dacă va avea succes, ar putea fi folosită în tratarea altor boli genetice grave. Descoperită în 2012, CRISPR-Cas9, pe scurt, CRISPR, permite cercetătorilor să facă modificări precise în puncte specifice de pe ADN şi ar putea revoluţiona tratamentul maladiilor genetice. Anul trecut, a avut loc prima testare clinică în care CRISPR a fost folosit pentru a edita celule sangvine umane, care au fost scoase din organismul pacientului şi reintroduse după ce au fost modificate în laborator. Anul acesta, cercetătorii vor să folosească procedura pentru editarea genetică în interiorul organismului uman viu, deschizând astfel calea pentru modificarea mai multor tipuri de celule, arată Descoperă.ro.

Alimentul minune din frigider. Scade colesterolul, previne osteoporoza şi accidentul vascular. Alimentul minune din frigider. Laptele asigură organismului necesarul de proteine, vitamine din grupul B, vitamina A şi D, precum şi toate mineralele de care corpul are nevoie pentru a se menţine sănătos (calciu, fosfor, magneziu, potasiu, zinc, iod, fier, crom). Medicii spun că organismul unui adult conţine peste un kilogram de calciu, iar 98% din el se află depozitat în oase şi dinţi, de unde se reînnoieşte continuu. Zilnic, corpul nostru consumă calciu, pierdere care trebuie acoperită prin alimentaţie. Un singur pahar de lapte asigură o treime din doza zilnică necesară de calciu, însă prea puţini consumă zilnic acest aliment, relatează Doctorul Zilei.ro.