Boli ca astmul sau problemele renale pot fi detectate din aerul expirat de o persoana, masurand in acelasi timp multiplele componente moleculare ce sunt indicative pentru boala, ne arata un studiu stiintific publicat recent in revista Optics Express, care foloseste o tehnica inventata de un roman.

Cand respira, oamenii inhaleaza un amestec complex de molecule ce se gasesc in aer: oxigen, azot, dioxid de carbon, etc. Aerul expirat apoi contine mai putin oxigen, mai mult dioxid de carbon, dar si o gramada de alte molecule, ce vin in concetratii mult mai mici (chiar de miliarde de ori mai mici) si care sunt produse de corpul uman.

Desi aceste molecule au concentratii mici, ele sunt indicative pentru procesele care au loc in corpul uman, si pot indica prezenta unor boli, odata ce concentratia lor se abate de la limitele normale. Dintre cele mai cunoscute molecule prezente in aerul expirat amintim oxidul nitric (NO) care indica astmul (boala ce afecteaza, mai nou, multi copii), sau amoniacul (NH3), ce indica probleme renale.

Detectia moleculelor din aerul expirat poate fi folosita ca o metoda de diagnoza a acestor boli, si ea nu este o noutate. Exista atat companii cat si Universitati care lucreaza activ in domeniu. Toate cercetarile de pana acum insa au fost concentrate pe detectia unei singur tip de molecula, ce era apoi asociata cu o anumita boala.

Cu toate acestea, situatia reala este mult mai complexa, caci mai multe tipuri molecule ar trebui detectate in acelasi timp pentru a da o diagnoza corecta. Astmul de exemplu ar putea fi diagnosticata mai precis daca nu numai oxidul nitric ar fi detectat, dar si monoxidul de carbon sau sulfidul de carbon (OCS). In plus, detectia simultana a mai multor molecule in aerul expirat ar permite o scanare mai eficienta a pacientului pentru mai multe boli.

Integral in Stiinta.info