Pacientii se pot ajuta invatand continutul de glucide din alimente

In multe cazuri, insulina trebuie injectata de 4 ori pe zi

In Romania sunt inregistrati si tratati 400.000 de bolnavi, dintre care peste 100.000 au nevoie de tratament cu insulina. Specialistii estimeaza, insa, ca numarul diabeticilor este mult mai mare, putand trece de 800.000 de romani. Pacientii care urmeaza un tratament cu insulina au un regim de viata mai special. Numai ca noi cercetari le aduc sperante acestor bolnavi.

„Viata diabeticilor insulinotratati era (si este in continuare pentru cei mai multi dintre ei) jalonata de diferite restrictii: injectare la ore fixe, mese la ore fixe, consumul unui anumit tip de alimente si intr-o anumita cantitate dinainte determinate (din pacate, nu de catre pacient), interdictia de a sari o masa”, spune dr. Alexandru Barnea, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. dr. N. Paulescu” din Bucuresti.

„Toate aceste obligatii, adesea de nesuportat la inceputul bolii de catre pacienti si familie, creeaza spaima (care merge pana la refuzul tratamentului cu insulina), deruta, lipsa de cooperare si ulterior de comunicare cu pacientul, echilibru metabolic precar si aparitia mai timpurie a complicatiilor cronice”, mai spune medicul. „Un indicator mai putin (sau deloc) luat in seama la noi este calitatea vietii. Este oare acelasi lucru sa fii ingradit de restrictii, sa te simti frustrat, limitat in actiuni si optiuni si sa vezi ca rezultatele sunt departe de eforturile depuse sau sa duci o viata libera, cu un program flexibil, sa mananci la ce ora vrei si cat vrei (bineinteles, in limitele unei alimentatii sanatoase si rationale) si sa poti obtine glicemii, in tot timpul zilei si noptii, apropiate de normal?

Sigur ca oricine prefera a doua varianta. Dar ce trebuie facut pentru asta?”, adauga dr. Alexandru Barnea.

Integral in Gandul