Noile metode de fabricare, prin care se reduc compusii toxici, nu fac margarina mai sigura pentru consum.

Margarina ramane un produs blamat de nutritionisti, cu risc pentru sanatate, desi producatorii incearca sa demonstreze, prin diferite campanii, ca metodele mai noi de fabricatie fac acest produs absolut sigur.

Desi prin tehnicile mai noi de fabricatie margarina nu mai contine o cantitate mare de compusi toxici, cum se intampla in trecut, ea este in continuare periculoasa. Cantitatea de substante toxice este intr-adevar diminuata, dar acestea sunt mult mai nocive, din cauza transforma rilor prin care trec in laborator, sustin medicii.

Compusi toxici mai putini, dar mai agresivi

Procedeele mai noi de fabricatie, cum este interesterificarea, fac din margarina un produs mai sigur, a aratat ieri, intr-o conferinta de presa, compania Unilever, unul dintre cei mai mari producatori de margarina. Prin interesterificare se evita formarea de acizi grasi trans (cunoscuti ca fiind toxici), cum se intampla in cazul hidrogenarii, un procedeu mai vechi. Acesti acizi sunt extrem de agresivi pentru vasele de sange, crescand riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.

Nutritionistii apreciaza ca acesti compusi sunt la fel de daunatori pentru organism, ca si colesterolul. „Noul proces de productie nu utilizeaza hidrogenarea si, in consecinta, nu se formeaza acizi grasi trans. Margarina ajunge sa contina maximum 0,5% acizi grasi trans, o cantitate infima.

Integral in Evenimentul Zilei