Nu există un prag sub care alcoolul să fie inofensiv pentru sănătate, potrivit unui raport al Institutului francez pentru sănătate și cercetări medicale (Inserm). „Orice consum - chiar și scăzut - are un efect dăunător asupra sănătății”, subliniază autorii acestui raport de „expertiză colectivă”, publicat vineri, privind reducerea daunelor asociate alcoolului, potrivit AFP.

Consumand alcoolFoto: Wavebreak / Profimedia Images

Nivelurile de consum rămân ridicate, în special în rândul tinerilor, în timp ce în Franța se înregistrează „41.000 de decese pe an (inclusiv 11.000 de femei) pentru un cost social estimat la 118 miliarde de euro”, se menționează în acest document de 700 de pagini, cu recomandări.

Aceștia recomandă astfel să întărească legea Evin din 1991 (referitoare la lupta împotriva fumatului și alcoolismului) „considerabil slăbită” în ultimii ani, prin interzicerea publicității pe internet și în spațiul public și creșterea prețului. Această lege propune impozitarea băuturilor pe gram de alcool sau cu un preț minim ca în Scoția.

De asemenea, aceștia sugerează „reducerea disponibilității alcoolului” (prin intervalele de timp de vânzare și numărul de magazine sau licențe) și „reamintirea punctelor de referință ale consumului cu risc scăzut” (nu mai mult de două băuturi pe zi și nu în fiecare zi) precum și „cea mai mare vulnerabilitate biologică a femeilor la alcool”.

Consumul de alcool, prima cuză de spitalizare / Nici vinul roșu nu aduce beneficii

Conform a două studii, consumul regulat (de 10 sau mai multe ori pe lună) se referă la unul din zece tineri.

Persoanele cu vârsta peste 50 de ani nu sunt lăsate deoparte: începând cu 2013, nivelul lor de consum de alcool a crescut, în special episoadele de „alcoolism ocazional greu” (băutură expresă sau băutură excesivă) și consum riscant de alcool (mai mult de două pahare pe zi).

Consumul de alcool este direct sau indirect responsabil pentru aproximativ șaizeci de boli, inclusiv tipuri de cancer precum cancerul de sân și bolile cardiovasculare. Este, de asemenea, prima cauză de spitalizare și a doua cauză a morții evitabile în Franța (după tutun), reamintesc experții, care îi refuză orice efecte protectoare.

„Trebuie să nu mai spunem că este bine pentru inimă”, spune Mickaël Naassila, cercetător Inserm al Grupului de cercetare pentru dependența de alcool și droguri din Amiens, despre vinul roșu.