​O descoperire interesantă, păcat că n-a venit de anul trecut: o ceașcă cu cafea nu numai că te pune în funcțiune și în mișcare, dar te mai și apără de Covid- 19. Cel puțin, așa spune un studiu efectuat la Northwestern University, Chicago, publicat în revista Nutrients și citat de HealthShots.

HotNews.roFoto: Hotnews

Știrea se adresează iubitorilor și abstinenților de la cafea deopotrivă. Efectuat pe grupuri-test din SUA, studiul spune că o ceașcă sau mai multe de cafea băute zilnic sunt asociate cu o reducere cu 10% a riscului de infectare cu coronavirus.

Acest rezultat se datorează faptului că băutura cea mai consumată din lume are efecte pozitive asupra unor biomarkeri inflamatori ca CRP, interleukina- 6 (IL-6) și factorul de necroză tumorală (TNF-alfa). Elementul important este că acești biomarkeri sunt legați și cu severitatea și mortalitatea Covid- 19. Mai mult, consumul de cafea este asociat și cu risc mai scăzut de pneumonie la populația vârstnică.

Nu numai cafea – sunt și alimente care trebuie incluse în dietă (sau reduse) pentru a combate coronavirusul. Cercetătorii spun că mai multe legume și mai puțină carne procesată pot îmbunătăți imunitatea organismului.

Revenind la cafea, trebuie amintit că moderația rămâne un element-cheie. Doctorii spun că nu trebuie depășite 3-4 cești pe zi (350-450 ml). Altfel, pot să apară deshidratare (este un diuretic), reflux gastric, probleme cu somnul.