Virusurile respiratorii sunt mult mai putin agresive atunci cand temperatura creste. Cercetatorii americani sustin ca au gasit explicatia stiintifica pentru care, pe vremea calda, virusurile nu rezista.

Virusurile gripale „se imbraca“ intr-un material gras (o proteina numita hemaglutinina) care le intareste si le protejeaza atunci cand temperatura este scazuta, sustin cercetatorii de la National Institute of Health (SUA). Aceasta descoperire explica de ce virusurile gripale sunt agresive iarna si nu rezista atunci cand este cald afara.

„Asemeni unei bomaboane M&M care se topeste in gura, stratul protector al virusului se topeste cand ajunge in tractul respirator. Numai in faza lichida virusul gripal este capabil sa intre in celule si sa le infecteze“, a declarat Joshua Zimmerberg, de la National Insitute of Child Health and Human Development, care a condus studiul.

In acest an, in tara noastra, numarul de cazuri de gripe si infectii respiratorii a fost mic, iar medicii sunt de parere ca incalzirea vremii diminueaza mult riscul sa mai apara imbolnaviri.

Evenimentul Zilei