Tot mai multe persoane apeleaza la tutun ca la un mijloc de indepartare a stresului. In Romania, numarul fumatorilor atinge cifra de 6,5 milioane, arata Eurobarometrul Comisiei Europene din 2007. Efectele nocive ale tutunului asupra sanatatii au determinat aparitia a numeroase metode de tratament tot mai complexe, de la cele medicamentoase la inlocuitorii de nicotina, acupunctura sau diverse plante medicinale precum eucaliptul sau paducelul.

"Din punct de vedere stiintific, s-a dovedit ca metodele cele mai eficiente de renuntare la tutun sunt terapia medicamentoasa cu produse precum Champix sau Zyban si apelarea la substitutele de nicotina precum guma cu nicotina si plasturii.

Insa dincolo de rezultatele studiilor, ceea ce conteaza este determinarea fumatorului de a renunta la tutun", a explicat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului pentru Renuntare la Fumat din cadrul Institutului "Marius Nasta" din Bucuresti.

Metode de renuntare

1. Tratament medicamentos – Champix, un medicament pe baza de varenitina, poate fi administrat tuturor fumatorilor cu varste de peste 18 ani. Schema de tratament dureaza 12 saptamani, iar doza zilnica este de doua pastile. Specialistii recomanda ca pe durata tratamentului sa se evite actiunile asociate fumatului, precum consumul cafelei sau al alcoolului.

Zyban este un alt medicament prescris de medici pentru cei care doresc sa renunte la fumat. Studiile arata ca acest medicament interactioneaza la nivelul creierului cu substante chimice care stopeaza dorinta de a fuma a pacientului crescand in acest timp si nivelul endorfinelor.

2. Terapie cu substituenti de nicotina - Tratamentele antifumat sunt extrem de diverse, de la gel de maini cu tutun - Nicogel, guma de mestecat - Nicorette, plasturi cu nicotina - Nicoderm, pastille - Commit sau sirop - NicLit.

3. Acupunctura – Aceasta face parte din terapiile complementare pentru cei care doresc sa renunte la fumat. Acupunctura presupune inserarea unor ace in punctele de presiune aflate pe diferite parti ale corpului. Ele sunt apoi indepartate, cu exceptia a doua ace mici, care raman fixate in lobul urechii. Aceasta zona trebuie atinsa usor de fiecare data cand simtiti nevoia de a fuma.

4. Tratamente naturiste cu eucalipt si ardei iute - Fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomanda: pedicuta, care ajuta si impotriva alcoolismului, aceasta se bea sub forma de infuzie; tinctura de ardei iute – ardeiul se macina si se adauga alcool, se filtreaza si se administreaza dupa indicatia medicului; eucaliptul – o lingurita de frunze de eucalipt se ­pune intr-un vas cu 500 ml apa clocotita. Cand se raceste se adauga o lingurita de miere si una de glicerina. Se bea cate un sfert de pahar de sapte ori pe zi timp de o luna.

Adevarul