Respiratia urat mirositoare rezulta fie in urma unor probleme gastrointestinale, fie in urma unei igiene orale precare. Astfel, mirosurile grele ajung in mediul exterior, fie din tubul digestiv, fie din cavitatea bucala. In ambele cazuri, de vina sunt bacteriile, spun specialistii. Primul lucru pe care il spun doctorii, celor care au astfel de probleme, este acela ca trebuie sa aiba o dieta corecta bazata pe proteine, carbohidrati, multe legume si fructe si multe lichide. Un alt sfat este acela ca trebuie sa folositi periuta de dinti si apa de gura dupa fiecare masa. Insa nu intotdeauna aceste sfaturi dau randamentul asteptat.

In plus, este destul de greu sa se respecte strict un astfel de program. Exista anumite alimente care pot face respiratia urat mirositoare sa dispara. In primul rand, este bine sa mestecati anumite ierburi, precum coriandrul, menta, tarhonul, eucaliptul, rozmarimul sau scortisoara. Toate sunt bune pentru improspatarea respiratiei. Aceste ierburi fie pot fi mestecate atunci cand sunt proaspete, fie se poate beneficia de infuziile facute din ele. Mai mult, aceste ierburi au efecte benefice si asupra procesului digestiv, fiind recomandate dupa fiecare masa.

Un alt aliment ce combate respiratia urat mirositoare este iaurtul. Studiile recente au aratat ca un iaurt pe zi reduce considerabil mirosul neplacut. De asemenea, iaurtul distruge anumite bacterii din cavitatea bucala, calmeaza si diminueaza placa bacteriana si bolile gingiilor. In plus, vitamina D din iaurt impiedica formarea bacteriilor nefolositoare in sistemul digestiv. Pentru aceasta problema este recomandat si consumul de mere, morcovi si telina (in principiu, fructe si legume bogate in fibre). Aceste alimente fac ca, in cavitatea bucala, cantitatea de saliva sa creasca. Astfel, saliva excesiva elimina resturile ce raman intre dinti si se impiedica formarea respiratiei urat mirositoare.

Integral in Gandul.