Barbatii prezinta riscul de a mosteni genetic hipertensiunea arteriala daca parintii lor sufera de aceasta boala, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani si citat de Mediafax.

Hipertensiunea arteriala, o maladie care numai in Marea Britanie afecteaza 16 mi-lioane de persoane, contribuie la aparitia maladiilor cardiace, a accidentelor cerebrale si a insuficientei renale. Boala este asociata cu obezitatea, diabetul si cresterea nivelului de colesterol.

La studiu, realizat de cercetatorii de la Universitatea John Hopkins din Maryland, au participat 1.160 de barbati, care au completat niste chestio-nare privind starea lor de sanatate pe cand erau studenti, in 1947. In urmatorii 54 de ani, voluntarii au oferit anual informatii despre tensiunea arteriala. Cei care au dezvoltat boala au dat informatii despre diagnostic si tratament, al lor si al parintilor.

Cercetatorii au descoperit ca daca ambii parinti sufera de hipertensiune arteriala, dezvoltand boala pana la varsta de 55 de ani, barbatii prezinta de pana la 20 de ori mai multe riscuri de a dezvolta boala pana la implinirea varstei de 35 de ani.

Integral in Click.