Cea mai buna metoda de a renunta la un viciu este propria vointa

La nivel global, din ce in ce mai multi oameni au cel putin o dependenta

Atat in stiinta populara, cat si din punct de vedere stiintific, dependenta este caracterizata ca o boala a creierului. Specialistii spun ca dependenta apare atunci cand comportamentul uman devine vulnerabil. De multe ori, un om dependent se identifica cu viciul lui si se autoconvinge ca acest lucru face parte din firea lui. De aici conceptia ca nu se va putea vindeca niciodata. Insa, cu ajutor, din ce in ce mai multe persoane sunt capabile sa scape de dependenta care le controleaza viata.

Mai mult, se poate scapa de dependenta fara ajutor de specialitate, ci doar cu multa vointa si sprijin din partea celor apropiati. Incercarea de a scapa de un viciu se face, de cele mai multe ori, in mai multe etape. Astfel, este posibil sa nu scapati de fumat sau de consumul excesiv de alcool din prima incercare. Insa, nu este un lucru imposibil. Renuntarea la un viciu constituie o schimbare dramatica pentru dependent. De aceea, cea mai buna metoda de a renunta este perseverenta si capacitatea de a „imbratisa” o viata noua.

O metoda de a scapa de dependente este grupul de „suport”

Fumatul este unul dintre viciile la care se renunta cel mai greu. Statisticile arata ca marea majoritate a celor care se lasa de fumat nu folosesc nici guma si nici plasturi. Acesti oameni au reusit prin propria vointa, constransi din motive de sanatate, financiare sau pur si simplu din constientizarea pericolului la care se expuneau. Mai mult, tot statisticile arata ca numarul celor care renunta la alcool sau droguri din proprie vointa este chiar mai mare decat cel al fumatorilor. Cei care renunta prin aceasta metoda sunt oameni care tanjesc dupa o stare de normalitate. O alta metoda de tratament este aceea de aderare la un grup in care se afla mai multi oameni cu aceeasi dependenta. Evolutia sau involutia membrilor grupului il fac pe pacient sa se automotiveze sa renunta la viciul lui.

Integral in Gandul