Sedentarismul, alimentatia saraca in calciu, alimentele de tip fast-food, cafeina si boli precum osteoporoza sensibilizeaza sistemul osos si cresc riscul de fracturi.

Exercitiile fizice, lactatele, branzeturile si ouale va pot ajuta sa aveti oase sanatoase. Unul dintre cei mai mari dusmani ai sistemului osos este osteoporoza, boala care are de regula cauze endocrine si care poate aparea si la femei, dar si la barbati. Imobilizarea prelungita, produsele care contin cafeina si alimentele de tip fast-food sunt de asemenea factori care slabesc oasele.

Faceti miscare si beti lapte zilnic

Sedentarismul este unul dintre motivele care pot duce la sensibilizarea oaselor. „In lipsa solicitarii fizice, organismul ia calciul din oase, pentru a-l folosi in alte scopuri. Sunt recomandate mersul pe jos si exercitiile fizice, cel putin o ora. Cei care lucreaza mult timp la birou ar trebui sa faca gimnastica cinci-zece minute la fiecare ora“, recomanda Marius Filip, medic ortoped la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti.

Si alimentatia saraca in calciu afecteaza oasele. Medicii va sfatuiesc sa consumati zilnic doua cani de lapte, 150-200 de grame de branza de vaci, telemea, cas sau urda si 150 de grame de carne fiarta. Persoanele care nu au probleme cu colesterolul pot consuma cate un ou in fiecare zi. „Cei care au colesterolul ridicat pot manca un ou la doua-trei zile. Recomandat pentru oase este si rasolul de vita, deoarece contine cartilaje care au acid hialuronic. Acesta ajuta la refacerea cartilajului si la fixarea calciului in oase“, afirma Mihaela Ionescu, medic specialist in diabet si boli de nutritie la Institutul „N. Paulescu“ din Capitala.

Evenimentul Zilei