Diabetul, bolile de inima sau cancerul sunt numai cateva dintre afectiunile cronice care ar putea fi diagnosticate cu ajutorul unui test de saliva, sustin oamenii de stiinta americani, citati de "Daily Mail". Spre deosebire de testele de sange sau de urina, cel de saliva contine peste 1.000 de proteine diferite si este foarte usor de facut.

Pe baza acestor descoperiri, oamenii de stiinta de la Universitatea Rochester din New York au intocmit o harta completa a celor o mie de proteine continute de saliva. Daca genele contin instructiuni, proteinele le executa pentru a asigura functionarea celulara. Coordonatorul studiului, prof. Fred Hagen, a precizat ca mai bine de 20% din proteinele din saliva se gasesc si in sange.

Printre ele se numara si cele care joaca un rol important in maladii precum Alzheimer, Huntington, Parkinson, in cancerul mamar, colorectal, de pancreas sau in aparitia diabetului de tip I si II. In vederea realizarii hartii complete a proteinelor din saliva, cercetatorii au prelevat mostre de la 23 de persoane sanatoase, apartinand mai multor grupuri etnice. Ei au utilizat tehnica spectometriei, care permite identificarea fiecarei proteine in functie de masa acesteia.

Adevarul