Lipsa somnului, deshidratarea, stresul, zaharul si cafeina sunt cativa dintre factorii care te seaca de energie, avertizeaza specialistii.

Inlocuiti zaharul cu fructe sau iaurturi sarace in grasimi, beti cafea decofeinizata, apa si suc natural de fructe ca sa aveti energie toata ziua, va sfatuiesc specialistii americani citati de site-ul WebMD. De asemenea, puteti sa aveti un somn bun daca va pastrati dormitorul racoros si daca nu fumati si nu consumati alcool.

> Zaharul. Acesta va da energie imediat dupa ce l-ati consumat, dar dupa aceea va moleseste si va face sa vreti si mai mult, afirma Debi Silber, presedintele Lifestyle Fitness INC, New York. Una dintre solutii ca sa scapati de pofta de zahar este sa aveti la indemana gustari sanatoase care contin proteine, necesare pentru mentinerea nivelului de zahar din sange stabil, combinate cu carbohidrati. Puteti opta pentru batoane cu cereale integrale sau branza saraca in grasimi, fructe proaspete, stafide si branza slaba, carne de curcan sau sandviciuri cu pui. De asemenea, mai puteti consuma iaurturi cu fructe.

> Cafeina. Daca aveti nevoie de somn si beti cafea, veti destabiliza ciclul normal de somn. „Daca observati ca prea multa cafeina - din cafea, bauturi de tip cola sau ciocolata - va impiedica sa dormiti bine, schimbati-o cu bauturile decofeinizate“, va sfatuieste Joyce Walsleben, director la Sleep Disorders Center.

> Deshidratarea. „Majoritatea oamenilor nu beau suficienta apa. Avem nevoie de apa pentru ca ne ajuta sa elimina m toxinele, ne tine tesuturile hidratate si ne mentine energia“, sustine Susan Ayersman, nutritionist la Kronos Optimal Health Center, SUA. Cea mai buna este apa plata. „Apa plata contine mai putin de jumatate de gram de saruri la un litru si are o puritate microbiologica ce-i permite sa aiba un termen de valabilitate mai mare. Apa minerala are 1,5 grame de saruri minerale si, bauta in exces, poate cauza tulburari renale“, afirma Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Cand vreti sa alternati, beti suc natural din fructe, lapte slab, ceai neindulcit, limonada preparata acasa.

Integral in Evenimentul Zilei