O ceasca de ceai face bine creierului pentru ca incetineste imbatranirea celulara si mentine mintea „ascutita”, chiar si la varste inaintate. Un studiu efectuat in Singapore si care a durat patru ani a pus in evidenta beneficiile ceaiului. Cercetatorrii au descoperit ca substanta activa din ceai, care protejeaza creierul, este catecina. Mai mult, fata de cofeina din cafea, cofeina din ceai nu produce hipertensiune.

Ceaiul contine teina care previne aparitia cresterii tensiunii. Imbatranirea celulelor nervoase poate duce la aparitia dementei. Cercetatorii au studiat obiceiurile consumului de ceai la 2.501 de chinezi, cu varste de peste 55 de ani.

S-a monitorizat atat consumul de ceai, cat si gradul de atentie, comunicarea sociala si ablitatile spatiale ale voluntarilor. 38% dintre voluntari nu au consumat ceai. 29% au baut un singur tip de ceai, iar ceilalti au baut mai multe sortimente. La consumatorii de ceai s-a observat ca, dupa doi ani, aveau acelasi coficient de inteligenta. La ceilalti s-a constatat o scadere a coeficientului de inteligenta cu doua puncte.

Gandul