Acupunctura, de exemplu, poate calma durerile de spate ori pe cele de cap, insa poate avea si efecte secundare, cum ar fi sangerarile ori ameteala sau, mai grav, infectiile.

In „Jurnalul American de Hepatologie“ a fost raportat faptul ca, din 366 de pacienti care au fost la acupunctura, la o clinica din Statele Unite ale Americii, 35 s-au imbolna vit de hepatita B. In aceste cazuri, infectia a aparut din cauza reutilizarii unor ace care au fost sterilizate doar in spirt, ceea ce nu este suficient pentru protectia impotriva unor virusuri precum cel al hepatitei B.

Homeopatia - care merge pe principiul „cui pe cui se scoate“ si foloseste remedii care au la baza substante de origine vegetala, minerala sau animala - implica si ea riscuri destul de insemnate. Profesorul Edzard Ernst si cercetatorul Simon Singh atrag atentia ca mai ales tratarea pacien ilor bolnavi de cancer sau alte boli grave prin aceasta metoda este foarte periculoasa, pentru ca respectivele persoane intarzie prezentarea la medic, punandu-si astfel viata in pericol.

Gandul