Cercetatorii danezi sustin ca, in unele cazuri, suplimentele nutritive pot fi periculoase pentru sanatate. Vitaminele si suplimentele nutritive se numara printre cele mai cautate medicamente, o treime din populatie apeland la aceasta forma de medicatie.

Cu toate acestea, cercetatorii de la Spitalul Universitar din Copenhaga avertizeaza ca vitaminele A, E si C nu au niciun efect vizibil asupra sanatatii, deoarece, in unele cazuri, ele chiar inrautatesc starea generala a pacientilor.

Cercetarea realizata de specialistii danezi vine sa demonteze mitul importantei vitaminelor pentru organism, in contextul in care 40 la suta din femei si 30 la suta din barbati iau cate o capsula de vitamine pe zi. In timpul cercetarii, echipa de spe?cialisti a analizat 67 de studii in care au fost implicati peste 230.000 de femei si barbati.

Acestia au ajuns la concluzia ca niciunul dintre studii nu contine informatii suficiente pentru a se sublinia faptul ca suplimentele pe baza de vitamina A, E sau C contribuie la pastrarea sanatatii. Cercetarea a inclus si o analiza asupra seleniului si a betacarotenului.

"Nu am gasit nicio dovada care sa sustina ideea ca antioxidantii reduc riscul de deces la o varsta frageda, in cazul persoanelor sanatoase sau al celor cu diverse afectiuni. Cercetarea noastra arata ca persoanele incluse in studiu, carora li s-a administrat antioxidanti precum betacaroten si vitamina A sau E, prezinta un risc crescut de deces la o varsta mica", a explicat Goran Bjelakovic, coor?donatorul studiului realizat la Spitalul Universitar Copenhaga din Danemarca.

Integral in Adevarul