Una dintre cauzele ulcerului este infectia cu Heliobacter Pylori

La 10% din pacienti, ulcerul nu prezinta simptome

Primavara si toamna, durerile de stomac sunt mai frecvente. Una dintre aceste cauze poate fi ulcerul, o afectiune aflata in crestere si din cauza stresului. Prof. Dr. Alexandru Oproiu, de la Spitalul „Dr. Agripa Ionescu” din Capitala, spune ca „ulcerul este de doua feluri. Poate fi ulcer gastric sau duodenal. Desi este vorba de doua localizari diferite, ambele sunt produse prin mecanisme identice. Ele reprezinta adevarate rani care apar localizate fie la stomac, fie in duoden, fie este vorba de ulcere duble localizate in stomac si in duoden. In ultimile doua decenii, problematica ulcerului a suferit numeroase schimbari datorita atat aparitiei si descoperirii unor noi cauze ale declansarii, cat si introducerii unor medicatii moderne foarte eficiente, care duce la vindecarea acestei boli”. Cauzele ulcerului sunt numeroase, mai spune prof. Dr. Alexandru Oproiu.

„In primul rand, ulcerul poa?te fi declansat de infectia cu Heliobacter Pylori, un microb care se localizeaza in portiunea orizontala gastrica si care este adaptat sa se dezvolte in mediul puternic acid gastric. Acest mediu poate distruge multi microbi, insa nu si Heliobacter Pylori. Acest microb, prin mecanisme complexe, produce aciditate crescuta si inflamarea mucoasei gastrice. Astfel, are loc o scadere a rezistentei fata de acidul clorhidric gastric.

Tratamentul pentru infectia cu Heliobacter Pylori a dus la scaderea progresiva a numarului de ulcere si la disruptia recaderilor, dat fiind faptul ca istoricul natural al ulcerului s-a modificat. Prin acest tratament, ulcerul se vindeca si nu recidiveaza”, explica medicul.

Integral in Gandul