Persoanele care isi vopsesc parul cel putin de noua ori pe an au un risc cu 60% mai crescut de a se imbolnavi de cancer

Femeile care isi vopsesc parul prea des prezinta un risc crescut de a suferi de cancer. Potrivit unui studiu, folosirea vopselei de par de mai mult de noua ori pe an creste cu 60% riscul de aparitie a bolii denumita leucemie limfocita cronica.

Afectiunea se caracterizeaza printr-o productie excesiva de celule sangvine albe anormale, care suprapopuleaza maduva osoasa si ajunge de multe ori in sangele periferic.

Specialistii atrag atentia cu precadere persoanelor care obisnuiau sa-si vopseasca parul inainte de 1980, acestea prezentand un risc de 70% de dezvoltare a unui cancer al sangelui. Si asta, sustin ei, pentru ca produsele comercializate in acea perioada contineau ingrediente toxice care au incetat a mai fi folosite in produsele moderne.

Studiul specialistilor de la Universitatea Yale din SUA mai arata faptul ca riscul de dezvoltare a cancerului creste in cazul femeilor care folosesc vopsea de par de culoare neagra. Ele au un risc de 50% de a suferi de limfom folicular (un neoplasm cu punct de plecare din sistemul limfatic).

35% din europence isi vopsesc parul

Cercetarile au fost intreprinse de o echipa internationala de specialisti, condusa de dr. Yawei Zhang, de la Universitatea Yale. Acestia au monitorizat in jur de 10.000 de persoane, care au folosit vopseaua de par intre 1988 si 2003. 4.461 dintre acestea au fost diagnosticate cu limfom folicular.

Integral in Adevarul