Singurul loc in care democratia nu e bine tolerata e regatul bolii. La intrarea in acesta, medicina conventionala ofera un diagnostic similar cu al altor milioane de oameni, iar ca iesire o loterie, rezultat al unei chestiuni de probabilitate statistica. Nesiguranta generata de impersonalul unui diagnostic si aleatoriul unei vindecari ii determina pe oameni sa caute un sens personal suferintei lor in medicina alternativa.

Chiar si acum, cand medicina conventionala e incununata de lauri si a preluat in mod oficial controlul, medicina alternativa, cu ramurile ei si vechi, si noi, precum homeopatie, fitoterapie, acupunctura, tehnici orientale de meditatie, cristaloterapie, bioenergie sau diete macrobiotice, isi arata in statistici puterea asupra trupurilor si mintilor oamenilor. Uneori, aceasta e chiar mai mare, in miliarde de dolari si zeci de milioane de pacienti, decat cea a medicinei conventionale.

O asistenta medicala in valoare de 40 de miliarde de dolari cheltuiti de 60 de milioane de americani pe an a determinat-o pe o profesoara de la Universitatea Harvard, Anne Harrington, sa analizeze intr-o carte, „Tamaduirea launtrica“, premisele care ii fac pe oameni sa-si caute leac pentru boli grave, precum cancerul si SIDA, mai mult in cabinetele de medicina alternativa si complementara si sa explice de ce au fost si sunt trasate legaturi intre emotii si boli.

Integral in Cotidianul