Oamenii sunt cele mai bizare creaturi din regatul animalelor, declara fara ocolisuri publicatia „Live Science“ intr-o analiza a faptelor inutile, dezgustatoare si contradictorii care ii sunt caracteristice acestei specii. Cautarea fericirii in munca, viciile, dar si mersul biped sau apendicele sunt cateva dintre ele.

Desi psihologii au trasat precis o seama de posibile drumuri, majoritatea oamenilor o iau pe alaturi cand vine vorba despre implinirea sufleteasca. Cel mai important lucru de retinut e reprezentat de faptul ca fericirea e o stare de spirit si poate fi coordonata de vointa. In alte cuvinte, majoritatea oamenilor sunt atat de fericiti pe cat isi propun sa fie, explica cercetatorul David Lykken, de la Universitatea Minnesota. Pastilele pot ajuta intr-adevar persoanele cu probleme mintale, insa nu joaca nici un rol in fericirea celor sanatoase.

Cu toate astea, tot mai multi indivizi isi cauta multumirea in flacoane si cutiute farmaceutice. Banii pot ajuta doar intr-o mica masura, deoarece, odata trecut pragul saraciei, fericirea migreaza spre zone mai putin mercantile. Oamenii trebuie sa ia atunci urma micilor placeri ale vietii, sa-si ocupe timpul cu acte de caritate facute la intamplare, sa-si ierte inamicii, sa se ingrijeasca de sanatate si sa-si investeasca energia pentru consolidarea familiilor si a relatiilor de prietenie.

Insa, ei le permit tot mai mult birourilor unde lucreaza sa le dea buzna in case. „Cei care folosesc in munca lor celulare si pagere se confrunta cu stergerea granitelor intre viata privata si cea profesionala“, considera Noelle Chelsey, sociolog la Universitatea Wisconsin-Milwaukee. Rezultatul inevitabil este cresterea numarului de ore de munca la care un individ pune umarul intr-o saptamana, dupa cum arata ultimul raport publicat de Organizatia Internationala a Muncii.

Integral in Cotidianul.