Obezitatea, presarata cu multe dezastre de tratament, va atinge 700 de milioane de victime in 2015. Oamenii de stiinta asteapta in curand un vaccin pentru cea de origine infectioasa, iar compusii naturali, cum este ceaiul verde, se prezinta drept arme promitatoare. Magdalena Pasarica, cercetator in Louisiana, spune ca obezitatea ar trebui sa ne preocupe inainte de a ajunge la nivelul de „urs“.

Pe toti ar trebui sa ne sperie acest numar. Poate va ganditi ca nu este estetic sa fii supraponderal si de aici probleme cu increderea in sine si succesul in viata. Si asta este adevarat, dar consecintele obezitatii sunt mult mai complexe. Obezitatea creste riscul pentru boli cronice devastatoare, printre care se numara diabetul zaharat, boli cardiovasculare, hipertensiunea, hemoragia cerebrala, anumite forme de cancer si multe altele. De aici nevoia urgenta de a trata si de a preveni obezitatea.

Tratamentul pentru obezitate in 2008 este paliativ si ne ofera 3 optiuni: 1) modificarea comportamentala, cresterea activitatii fizice si scaderea aportului energetic; 2) tratamentul chirurgical, care este recomandat numai categoriei de obezitate extrema, precum si gastric by-pass si legarea stomacului; 3) tratamentul medicamentos, recomandat pentru persoanele cu o gama mai larga de greutate si preferat de majoritatea persoanelor supraponderale.

In momentul de fata, numai doua medicamente sunt aprobate pentru tratamentul obezitatii: Sibutramine si Orlistat. Sibutramine actioneaza in creier ca sa scada apetitul, pe cand Orlistat opreste digestia de grasime in intestin. Aceste medicamente, combinate cu modificari comportamentale, determina o scadere in greutate de 8-10%, care este semnificativa medical. Dar evolutia tratamentului obezitatii a fost presarata cu multiple dezastre de tratament, incepand de la tratamentul cu hormoni tiroidieni complicati cu hipertiroidism, amfetamina, care creeaza dependenta, si pana la cel cu fenfluramina, care este asociat cu boli cardiace.

Metodele de prevenire sunt bine descrise. Este recomandata o viata echilibrata cu activitate fizica si ingestia unei cantitati moderate de mancare, care sa contina cat mai putin zahar simplu si grasime. Echilibrul este esential, pentru ca este important de retinut ca si o greutate foarte mica creste riscul de boli cronice.

Dar oare de ce devenim obezi? Aceasta este o intrebare mai complexa decat ar parea. Nutritionistii spun ca este un aport exagerat de mancare sau lipsa de activitate fizica, geneticienii spun ca este de vina genomul mostenit de la parinti, psihologii spun ca este de vina starea de sanatate mintala, endocrinologii spun ca este un dezechilibru hormonal, altii spun ca este infectia cu virusuri sau bacterii si multe altele. Adevarul este ca obezitatea este o boala complexa cu etiologii multiple, care interactioneaza generand un fenotip comun de crestere exagerata a tesutului gras.

Cercetarea in domeniul obezitatii evolueaza rapid si se fac eforturi in intreaga lume pentru identificarea tuturor factorilor implicati in dezvoltarea obezitatii. Identificarea acestora va duce la aparitia unor tratamente directionate catre cauza, cu o eficacitate crescuta fata de tratamentele actuale.

Obezitatea de origine infectioasa are din ce in ce mai multa greutate in lumea stiintifica si se estimeaza ca in curand vom putea preveni o categorie de obezitate prin vaccin. Gena obezitatii a fost deja identificata in 1995, dar o mare parte din obezitatea umana este rezultatul interactiunii multor gene cu mediul inconjurator. Compusi medicamentosi care actioneaza la nivelul creierului pentru scaderea apetitului pentru grasime, ca enterostatina, sunt investigati.

Diversi compusi naturali sunt cercetati pentru efectul lor in controlul greutatii. De exemplu, ceaiul verde creste metabolismul energetic, creste arderea grasimilor si scade arderea zaharurilor. Se fac eforturi mari la nivelul Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru a implementa programe de informare a populatiei si pentru crearea unui mediu inconjurator cu multiple optiuni de viata si oferte de mancaruri sanatoase.

Cotidianul